Volledig scherm
© ANP

Hoorspel Sprong in het Heelal komt terug

HILVERSUM - Sprong in het Heelal hield in de jaren '50 miljoenen mensen aan de radio gekluisterd. Nu is er een vierde, nooit uitgezonden seizoen.

In Nederland bleef het stil op straat, als de spannende verhalen van Sprong in het Heelal op de radio waren. "Men bleef ervoor thuis, je kon een kanon afschieten", zegt Winfried Povel, zoon van de in januari overleden hoorspelregisseur Léon Povel. De avonturen van Kapitein Morgan op de maan en planeet Mars spraken zelfs André Kuipers zo tot de verbeelding dat het hem inspireerde astronaut te worden.

André Kuipers
Het derde en laatste Nederlandse seizoen, Mars slaat toe, eindigde met een overwinning op de Marsianen, die vanuit de rode planeet de Aarde wilden veroveren. Maar het verhaal is nog niet af. In 1980 schreef de Brit Charles Chilton, ook de auteur van de eerste drie seizoenen die in Engeland Journey into Space heten, een vierde seizoen voor de BBC, maar dat seizoen is nooit naar het Nederlands vertaald noch hier uitgezonden. Tot nu. In januari wordt het vierde seizoen, De terugkeer van Mars, uitgezonden door de KRO. Zelfs André Kuipers heeft een rolletje, als commandant Nichols.

Op de vier zondagen van januari zijn de nieuwe avonturen van de bemanning, die op de terugweg naar aarde in een tijdsversnelling belanden, te horen op Radio 5 Nostalgia (17.25-18.00 uur). 's Nachts wordt de aflevering herhaald op Radio 1.

Beluister hier de originele Sprong in het Heelal deel 1, deel 2 of deel 3.

Lees het hele verhaal van Freke Remmers maandag in de krant.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement