Volledig scherm
De zes studentes van Avans Hogeschool kregen woensdagavond een certificaat voor hun project. vlnr Karlijn, Suzan, Merte, Emy, Amanda, Demi.

Honderden kinderen op azc in Gilze niet naar school, ministerie grijpt in

GILZE - Het ministerie van Onderwijs laat het er niet bij zitten dat honderden leerplichtige kinderen van azc Prinsenbos in de gemeente Gilze en Rijen de afgelopen jaren geen voortgezet onderwijs hebben gevolgd. ,,We nemen zo snel mogelijk contact op met betrokken partijen om te zorgen dat deze kinderen alsnog onderwijs krijgen'', zegt een woordvoerder van OCW.

Volgens de leerplichtwet moeten kinderen binnen drie dagen nadat ze in Nederland zijn gearriveerd naar school. Uit een onderzoek van zes studenten van Avans Hogeschool van de vestigingen in Breda en Den Bosch blijkt dat er in het azc in Gilze iets fout gaat. Zij deden in een pilotproject samen onderzoek naar het opzetten van een middelbare school op dit azc. Dat bleek niet haalbaar. De studenten stellen vast dat wet- en regelgeving elkaar tegenspreken. En het probleem dus blijft.

Leerplichtig
Het is een complex verhaal. Kinderen in Nederland tussen 5 en 18 jaar zijn leerplichtig. Dus ook kinderen van asielzoekers. Meestal is dat geen probleem omdat zij dicht in de buurt naar een school kunnen. Dat geldt ook voor basisschoolleerlingen van het azc in Gilze. Maar in de gemeente is geen voortgezet onderwijs. Oudere kinderen van ouders met een status gaan naar Tilburg of Breda.

Kinderen van ouders die net een asielaanvraag hebben gedaan vallen buiten de boot. Zij blijven vaak beperkte tijd, zes weken, in een opvang. Het lukt niet voor hen een school te regelen. ,,Maar het ministerie heeft juist geld bestemd voor gelijke kansen onderwijs’’, zeggen Suzan van den Berg, Emy Elfring en Merte Klumperman. ,,Dus is er wel geld’’, aldus de studenten, die zich samen met Demi Hertogh, Karlijn Verhijden en Amanda Voorbogt over de kwestie hebben gebogen.

Achterstand
,,Dit kan niet‘’, zegt ook Hariëtte Boerboom van Lowan dat in samenwerking met het ministerie helpt bij het opzetten van scholen voor nieuwkomers. ,,De gemeente is verplicht samen met scholen in de regio onderwijs te verzorgen voor alle leerplichtige kinderen.’’ Door de grote instroom vorig jaar was er een achterstand. Die is overal ingelopen.

Jan Willem Anholts van de COA zegt dat het probleem op het bordje ligt van de gemeente omdat het om handhaving van de leerplicht gaat. Woordvoerder Jeroen Leemans van Gilze en Rijen erkent dat, maar weet geen oplossing. ,,We kennen het probleem ook. Maar deze kinderen zijn er zo kort, dat als verzuim in Tilburg of elders is vastgesteld ze al doorgeplaatst zijn.’’

Het ministerie neemt hier geen genoegen mee. ,,Deze kinderen hebben recht op onderwijs. Het is een uitdaging voor scholen om dit goed te regelen, omdat deze kinderen er maar kort zijn en de aantallen fluctueren. Dat lukt op veel plekken en moet het dus ook hier lukken.''

Volledig scherm
Zes studentes van Avans Hogeschool in Breda, op de foto Mertel Klumpenberg (links) en Suzan van den Berg, hebben een misstand ontdekt bij azc in Gilze en Rijen © Johan Wouters / Pix4Profs
Honderden kinderen op azc in Gilze krijgen geen onderwijs.