Volledig scherm
Een Schapendoes. © commons.wikimedia.org

Honden kunnen weer lopen na een bezoek aan Chaam

CHAAM - Jurriaan Goossens en Linda Derksen bestieren sinds een jaar Orthopedieren in Chaam. Aan de Dorpsstraat maken de twee braces voor honden, zodat de viervoeters weer normaal kunnen lopen, en achter katten aan kunnen rennen.

Zo'n tien jaar terug belandde Goossens via een opleiding werktuigbouwkunde en wat jaren in het onderwijs aan een bureau bij het UWV. Orthopedie is iets voor jou, zei de adviseur tegen de getogen Tilburger, die graag een ambacht wilde uitvoeren. "Orthopedie is toegepaste maakbaarheid. Iemand heeft een handicap, je maakt een brace of prothese en een arm of been functioneert weer goed", zegt Goossens.

Na een paar jaar liet hij de wereld van hulpmiddelen voor mensen achter voor het onontgonnen gebied van hulpstukken voor honden, omdat in het laatste meer variatie zit. Goossens maakte de overstap uit liefde voor het ambacht, het handwerk, niet voor de hond. "We hebben zelf geen hond, nee."

Hij en Braber hielden in de vier jaar - de eerste jaren in Den Haag - dat ze dit bedrijf runnen al heel wat honden valide. De muur met foto's in hun werkplaats toont wie zo onder andere. Golden Retriever Darryl, Rottweiler Louie, Sheltie Maeglin, Boomer Morning.