Volledig scherm
Rapper Ismo in een videoclip. © YouTube

'Hoger beroep tegen vrijspraak Ismo', vinden belangenclubs joden en homo's

BREDA - Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) en het COC roepen het Openbaar Ministerie (OM) op om hoger beroep in te stellen tegen de vrijspraak van Ismo. Ismael Houllich, bekend als rapper Ismo, deed in een rap onder meer de uitspraken: “Ik haat die focking Joden nog veel meer dan de Nazi's” en “flikkers geef ik geen hand.”


De rechtbank oordeelde dinsdag dat de tekst over joden “op zichzelf wel beledigend van aard” is, maar dat hij valt onder het recht op vrijheid van meningsuiting omdat hij werd gedaan in het kader van de 'artistieke expressie'. Onnodig grievend vindt de rechtbank de tekst niet. De rapper is naar het oordeel van de rechtbank boos, doet de uitlating maar één keer in het lied, en overdrijven hoort bij rappen. Volgens de rechtbank ‘was uit de tekst niet duidelijk dat "flikkers geef ik geen hand" over homo's ging' en was de tekst bovendien niet beledigend.

Verontrustend

CIDI en COC vinden dit vonnis verontrustend: het lijkt volgens de organisaties een vrijbrief voor discriminerende uitspraken als die maar in een rap worden gedaan. 'Boos zijn' mag geen excuus zijn voor het kwetsen van joden en homo's, die 'niets te maken hebben met de woede van Ismo'. CIDI-directeur Hanna Luden zegt dat de twee belangenverenigingen naar de zaak hebben laten kijken om te zien of een hoger beroep kansrijk zou kunnen zijn. Ook hebben ze rechtstreeks aan het Openbaar Ministerie gevraagd om in beroep te gaan. Dat laat binnen twee weken of het dat ook doet, aldus Luden.

'Onnodig grievend'

De vele maatschappelijke reacties laten volgens CIDI en COC zien dat de tekst van de rap wel degelijk "onnodig grievend" is. Volgens hen is er geen redelijk doel gediend met deze beledigingen, die de stemming tegen joden en homo's 'verder vergiftigen'. De rechtbank gaat bovendien voorbij aan het feit dat de clip van het lied 4.7 miljoen keer bekeken is op YouTube', aldus de belangenclubs. "Wij voelen ons enorm bedreigd", zegt CIDI-directeur Luden. "En dan kun je alles wel tot kunstvorm verheffen en zeggen dat het dan niet strafbaar is. Er moet een balans zijn tussen wat je kunt zeggen en in hoeverre dat voor anderen acceptabel is. Die balans is er nu niet en dat vinden wij een kwalijke zaak." Ook Ismo's antisemitische tweets en de vele retweets van juist de kwetsende tekst - onder meer op Dodenherdenkingsdag 4 mei -, lijken buiten beschouwing te blijven, zo stellen de organisaties.