Volledig scherm

Hoge bemiddelingskosten voor verhuurmakelaar aangepakt

AMSTERDAM - Huurders die onterecht bemiddelingskosten aan hun verhuurmakelaar hebben betaald, kunnen die sinds kort gratis terugvragen.

Koen Stouthamer en Jurgen van Beest, twee jonge juristen, starten een zaak op basis van het principe no cure, no pay met hun bureau bemiddelingskostenterug.nl .

Stouthamer (26) en Van Beest (25) werkten samen in de rechtswinkel en liepen daar vaak tegen het probleem aan. "Er kwam een man bij me die 1.500 euro bemiddelingskosten had betaald. Hij vroeg of dat eigenlijk wel mocht. Waarschijnlijk niet, kwam ik achter", vertelt Stouthamer. Volgens de Amsterdammers weten maar weinig huurders hiervan. Van Beest: "Als consument ben je je niet bewust van de markt, maar de kosten zijn veel te hoog."

Verhuurmakelaar vraagt vaak geld aan beide partijen
Bemiddelingskosten, of courtage, worden door verhuurmakelaars geïnd als vergoeding voor de bemiddeling tussen huurder en verhuurder. Wettelijk gezien werkt de bemiddelaar in opdracht van de huurder óf verhuurder, maar in de praktijk gebeurt het vaak dat die aan beide partijen geld vraagt. Bovendien staat het bedrag, meestal een maand huur plus belasting, niet in verhouding tot de werkzaamheden.

Huurders zien het vaak niet zitten om zelf een procedure te starten. Van Beest heeft zelf 4 jaar geleden te veel bemiddelingskosten betaald aan het bedrijf Direct Wonen. Naast hem ligt een boekwerk aan papieren: zijn eigen zaak. "Wij zijn juristen en wij vinden dit al veel werk. Een procedure duurt zo'n jaar tot 1,5 jaar."

Lees het hele verhaal zaterdag in de krant.