Volledig scherm
Illustratie: Job van Gelder

Hoe start je een succesvol eigen bedrijf?

Menigeen denkt over een eigen bedrijf. De laatste jaren steeds vaker gedwongen als gevolg van het verliezen van een vaste baan. Maar bij het opstarten van een eigen bedrijf komt veel kijken.

Om niks aan het toeval over te laten en om eventuele financiers over de brug te krijgen, schrijven veel startende ondernemers een bedrijfsplan. Door het schrijven van een bedrijfsplan word je gedwongen keuzes te maken voor je product of dienst en de opzet van je bedrijf. Ook is het van belang dat je nadenkt over aansprakelijkheid, financiën en andere risico's die op de loer liggen.

Aansprakelijkheid

Bij de oprichting van een bedrijf moet je een ondernemingsvorm kiezen. De ondernemingsvorm is vooral juridisch van belang, bijvoorbeeld als het gaat om aansprakelijkheid en afwikkeling van schulden. John Wassink, adviseur Bedrijfsvoorlichting bij de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl) legt uit: "Iedere onderneming is uniek. Er zijn dan ook geen regels of voorschriften welke ondernemingsvorm het beste bij iemand past. Wij adviseren startende ondernemers wel om van tevoren een aantal vragen te beantwoorden.

"Belangrijk is in de eerste plaats of je start vanuit een dienstverband of vanuit een uitkeringssituatie? Verder kan het een rol spelen of je gehuwd bent en hoe: op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Bedenk ook goed welke aansprakelijkheden kunnen voortvloeien uit je bedrijfsactiviteiten. Probeer ten slotte een idee te krijgen hoe je de toekomst van het bedrijf voor je ziet. Met deze laatste vraag bedoel ik eigenlijk of met het bedrijf het hoofdinkomen verdiend moet worden."

Eenmanszaak

Volgens Wassink kiest 80 procent van de startende ondernemers in eerste instantie voor een eenmanszaak. (www.eenmanszaakoprichten.nl/) De overige 20 procent kiest voor een maatschap, vof of bv. Wassink: "We adviseren jonge bedrijven om na twee of drie jaar de rechtsvorm opnieuw te beoordelen. Een rechtsvorm hoeft namelijk nooit voor eeuwig te zijn."

Elke rechtsvorm heeft voor- en nadelen. Een eenmanszaak biedt startende ondernemers veel voordelen, maar ook een groot nadeel: de ondernemer van een eenmanszaak is namelijk hoofdelijk aansprakelijk. Als het bedrijf schulden maakt die niet kunnen worden terugbetaald, mogen de schuldeisers ook aanspraak maken op het privévermogen van de ondernemer.

Schulden maak je overigens niet alleen door leveranciers niet te betalen. Je kunt ook per ongeluk tijdens een klantbezoek over een kabel struikelen en een dure machine beschadigen. Of als consultant een verkeerd advies uitbrengen waardoor je klant voor tienduizenden euro's het schip ingaat. Daarom zijn goede verzekeringen op het gebied van aansprakelijkheid, zeker voor eenmanszaken, belangrijk.

Kunst

De 27-jarige Sanne van der Linden richtte in mei 2012 haar bedrijf KHR (Kunst, Hergebruik en Restauratie) (khr.nu/) op. Het bedrijf houdt zich bezig met het restaureren en stofferen van gebruikte meubels en van kunst. Ook Van der Linden moest nadenken over haar bedrijfsvorm. "Ik heb een beetje hulp gehad van een ondernemerscoach en ik heb een gesprek gehad bij de Kamer van Koophandel. Op advies van de Kamer van Koophandel heb ik gekozen voor een eenmanszaak", aldus Sanne.

Voor Van der Linden was het opstarten van een eigen bedrijf geen bewuste keuze. "Ik wil graag in alle vrijheid doen wat ik leuk vind. Hiervoor heb ik gewerkt bij een restaurateur/antiquair. Vanuit die baan ben ik langzaam steeds meer klussen voor mezelf uit gaan voeren. Het geld dat ik hiermee verdiende, investeerde ik vervolgens weer in gereedschap of onderdelen. Daardoor groeide ik op een natuurlijke manier naar het ondernemerschap toe. Bij de oprichting had ik daardoor weinig startkapitaal nodig. Mijn gereedschap en onderdelen waren mijn startkapitaal."

Mentor

Het viel Van der Linden mee hoe makkelijk het is een eigen bedrijf op te richten. "De oprichting bij de Kamer van Koophandel was echt zo gepiept. Mijn oude baas is tegenwoordig mijn mentor. Bij hem kan ik terecht met al mijn vragen en hij geeft me veel advies. Dat is fijn, ik kan iedereen aanraden een mentor in zijn of haar omgeving te zoeken. Het opzetten van een goede administratie was lastig. Maar uiteindelijk is dat met hulp van mijn accountant ook gelukt. De grootste tegenvaller is het opbouwen van een netwerk. Dat bouw je niet zomaar in een half jaar op. Ook al ben je erop voorbereid, het valt toch tegen."

Er gaat nogal eens wat mis bij jonge bedrijven. Drie jaar na de oprichting is 30 procent van de startende ondernemingen alweer opgeheven. Jonge bedrijven lopen beduidend meer risico om op te vallen dan al langer bestaande bedrijven. Wassink noemt de grootste risico's: "Een veelgemaakte fout is het verkeerd inschatten van de omzet. Dat er een grote markt is voor jouw product of dienst, betekent niet dat iedereen jouw product of dienst ook meteen gaat kopen. Ook wordt nogal eens de verkeerde doelgroep aangeboord, of ligt het product of dienst niet goed in de markt. Veel fouten zijn te voorkomen door vooraf marktonderzoek te doen."

Administratie

Een ander zwak punt voor startende ondernemers is de administratie. Wassink: "Als de boekhouding een rommeltje is, geef je makkelijk meer geld uit dan dat er binnenkomt." En neem niet te snel een zakelijke beslissing. Kijk uit bij het afsluiten van een huurcontract voor een bedrijfspand dat je niet een te lange huurtermijn kiest. Ook de Kamer van Koophandel adviseert beginnende ondernemers een goede adviseur in de naaste omgeving te zoeken. En ga praten bij de Kamer van Koophandel. Wassink: "Voor mensen met een eenmanszaak is het bovendien van belang goede leveringsvoorwaarden en goede verzekeringen te hebben. Die verzekeringen zijn niet alleen voor de ondernemer zelf, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ook voor zijn bedrijf, zoals een aansprakelijkheidsverzekering.

Eenmanszaak

Oprichting: gemakkelijk, goedkoop en snel. Aansprakelijkheid: de eigenaar is hoofdelijk, dus met zijn privévermogen, aansprakelijk voor schulden van het bedrijf. Belasting: over de winst uit de onderneming betaalt de eigenaar inkomstenbelasting.

Besloten vennootschap (bv)

Oprichting: een notariële akte met daarin de statuten van de bv wordt opgemaakt. Vervolgens moet de bv ieder jaar jaarstukken opmaken en deponeren bij de Kamer van Koophandel. Aansprakelijkheid: de bv is een rechtspersoon. Meestal kan alleen de bv als bedrijf aansprakelijk gesteld worden voor schulden. Belasting: de bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst. De directeur-grootaandeelhouder betaalt inkomstenbelasting over zijn of haar loon- en dividendbelasting over het ontvangen dividend.

Vennootschap onder Firma (vof)

Oprichting: net als eenmanszaak, maar dan met meerdere personen. De vennoten kunnen een vennootschapscontract opstellen. Aansprakelijkheid: alle vennoten zijn voor alle schulden hoofdelijk aansprakelijk. Belasting: iedere vennoot betaalt inkomstenbelasting over zijn deel van de winst uit de onderneming.

Maatschap

Oprichting: meerdere personen (maten) willen hetzelfde beroep uitoefenen onder een gezamenlijke naam. De maten kunnen een maatschapscontract opstellen. Aansprakelijkheid: omdat de maten meestal alleen verplichtingen aangaan voor zichzelf, zijn zij alleen hoofdelijk aansprakelijk voor hun eigen schulden. Belasting: iedere maat betaalt inkomstenbelasting over zijn deel van de winst uit de onderneming.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement