Volledig scherm
Ineke Peters in haar tuin, die grenst aan de bijna 250 jaar oude Keenesluis, met haar dochters Julia (l) en Lilly. foto Marcel Otterspeer/het fotoburo

'Historie sluis boven water halen'

Ineke Peters woont met haar gezin nu bijna vijf jaar jaar met veel plezier aan de Blaaksedijk in Standdaarbuiten, pal naast de Keenesluis.

Als ze op een morgen, nu ruim drie jaar geleden, de gordijnen opentrekt ziet ze mannen hekwerken rondom de sluis plaatsen. Ze weet niet hoe snel ze buiten moet komen.

"Het plan van het waterschap was om de sluis vol te storten met zand." Ineke Peters klinkt weer verontwaardigd als ze terugdenkt aan dat moment. "De hekken moesten zolang mensen op afstand houden. De sluis is gevaarlijk en vissers gooien hier graag een hengel uit."

Het gevaar ziet Peters wel in, de hekken staan er ook nog steeds. De sluis is opgebouwd uit IJsselsteentjes. Dat is een zachte steen. Elke winter heeft de sluis flink te lijden van de vorst. De steentjes brokkelen af. Tijd voor een grondige renovatie dus en zeker geen sluis vol met zand, denkt Peters en vanaf dat moment heeft ze haar tanden gezet in de Keenesluis. "Het is zo'n gaaf gebied. Er ligt hier zoveel historie. Verderop heeft Fort Barlake gestaan. Ik wil die geschiedenis boven water halen en verder vertellen."

Vanaf het moment dat de hekken geplaatst zijn, wordt het Peters' persoonlijke missie om de sluis gerestaureerd te krijgen. Met nadruk op persoonlijk, want Peters is ook gemeenteraadslid voor het CDA, maar de Keenesluis is haar 'privé-project'.

Het is geen eenvoudige opgave, zo blijkt. Want wie is de eigenaar? Het Waterschap Brabantse Delta denkt de gemeente Moerdijk. "In 2006 heeft het waterschap een lijst opgesteld van cultuurhistorische objecten die in hun bezit zijn en een lijst met objecten waarvan ze geen eigenaar zijn." De Keenesluis staat op de verkeerde lijst, want in 2010 blijkt dat het waterschap wel degelijk eigenaar is. "Bijna alle objecten op de lijst met eigendommen zijn inmiddels gerestaureerd. Vanwege het foutje met de lijst is de Keenesluis nog steeds niet aangepakt."

Met een handtekeningenactie in 2012 haalt Peters 119 krabbels op om haar pleidooi voor restauratie kracht bij te zetten. De sluis is echt een cultuurhistorisch kunstwerk betoogt Peters, die blij is dat de Keenesluis onlangs de status van gemeentelijk monument heeft gekregen. "Het blijkt ook uit het rapport van het waterschap uit 2006. Het advies van het waterschap was de sluis te restaureren, alleen wisten ze niet dat zij de eigenaar waren."

Geld is volgens Peters nu het grootste probleem. "Het waterschap heeft veel geld gestoken in de restauratie van de andere objecten. Maar hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Het waterschap heeft inmiddels wel de intentie om de sluis te restaureren. Ze zijn op zoek naar tekeningen van de oude situatie. Dat blijkt niet gemakkelijk te zijn. Een datum voor de restauratie staat nog niet vast."

Maar voor Peters wel. Zij heeft uitgevonden dat de sluis bijna 250 jaar oud is. "Over 2 jaar is het 250 jaar geleden dat de opdracht voor de bouw is gegeven. De Keenesluis is zeer waarschijnlijk in 1768 in gebruik genomen. Wat zou het mooi zijn als we over twee of over vijf jaar dat historische feit kunnen vieren bij een gerestaureerde sluis."

Peters weet ook al hoe. Een historisch feest in de stijl van toen. "Met paard en wagen en in kleding van toen. Ik wil zo graag met een groepje enthousiaste mensen de geschiedenis rondom de sluis opschrijven. Heeft Vincent van Gogh hier misschien geschilderd? Of hebben de Fransen hier gereden in de Eerste Wereldoorlog? Wat zou het leuk zijn om de historie na te spelen."

Peters heeft in haar zoektocht al ontdekt dat na de afbraak van Fort Barlake, de stenen van het fort gebruikt zijn voor de aanleg van de kade in Willemstad.

"Ik hoop echt dat er mensen zijn die met mij het verhaal tot leven willen brengen. Het gaat mij om de Keenesluis."

Wie Ineke Peters graag wil helpen of informatie heeft over oude bouwtekeningen van de sluis kan mailen naar weijgaert@gmail.com

terug naar het overzicht