Bron: Graphic News.
Volledig scherm
Bron: Graphic News.

Hevige branden blijven Australië teisteren

CANBERRA (ANP) - Duizenden brandweermannen in Australië vechten tegen natuurbranden in vijf staten.

In de zuidoostelijke staat New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, blijven de problemen het grootst. Daar woeden ruim 140 branden, waarvan enkele tientallen nog niet onder controle zijn.

Dat schrijven Australische media woensdag. De brandweermannen werden woensdag geholpen door iets koeler weer. De verwachting is echter dat de temperaturen vanaf vrijdag weer zullen oplopen.

Door de branden zijn al honderden gebouwen verwoest. Duizenden mensen moesten hun huis verlaten. Honderdduizenden hectaren natuur zijn verwoest. Voor zover bekend zijn geen mensen omgekomen in de vlammenzee.

Informatievoorziening
Autoriteiten slagen er niet altijd in de bewoners goed te informeren. Tijdens een bewonersbijeenkomst in Snake Valley, in de deelstaat Victoria, deden bewoners boos hun beklag. Een vrouw vertelde dat ze haar huis ontvluchtte en in het gemeentehuis om informatie vroeg, die de autoriteiten haar niet konden geven.

In het gebouw was geen stroom, dus ze kon ook niets opzoeken op internet. Anderen klaagden dat de site van de brandweer de vele bezoekers niet aankon en dat ze geen waarschuwings-sms'je hadden gekregen.

De brand bij Snake Valley is inmiddels onder controle, maar er staat nog wel 1300 hectare natuur in brand.

Volledig scherm
© EPA