Henny Huisman: Als ik ziek was, ging de show niet door. Punt
PatatgeneratieMet programma’s als de Soundmixshow was hij het kijkcijferkanon van de jaren 80. Henny Huisman (66) maakte televisie in een tijd waarin geld geen rol speelde. ,,Als iemand zei dat hij alleen kon ademhalen in Davos, vlogen we daarheen voor een filmpje van 3 minuten."
In zijn ogen moet de nieuwe generatie tv-makers bijna ‘in armoede’ opereren. En dat vindt Henny Huisman, die in de jaren 80 het telefoonverkeer platlegde met zijn imitatieformats Soundmixshow, Playbackshow en Mini Playbackshow, best sneu. ,,Het is allemaal gesponsord. Met dank aan pindakaas. Of TENA Lady. Als Robert ten Brink naar Australië reist, komt de vliegmaatschappij uitgebreid in beeld. Bemoeienis van die geldschieters met de inhoud is onvermijdelijk."
Het budget van zijn hit de Surpriseshow – waarin de presentator droomwensen in vervulling liet gaan - steekt daar schril bij af: 4,5 ton per aflevering. En waar deelnemers nu voor de camera voor 250 euro in haastig in elkaar gedraaide reality elkaars tenen aflikken, vertrokken Huismans gasten met een enorme beloning. ,,Maar tv was vooral rijk om naar te kijken. Fraaie decors, balletten. Ook al hadden de meisjes kachelbenen, de show was meeslepend qua opzet. Alle wereldsterren kwamen optreden."
Dit artikel is onderdeel van het generatieproject Dit Zijn Wij. Kom na de klik alles te weten over de Patatgeneratie.
Wie herinner jij je meteen?
,,Michael Jackson is geweest, Madonna, Tom Jones, Take That. Maar de bizarre eisen van Whitney Houston zal ik nooit vergeten. We moesten de draaideur uit de studio takelen zodat haar limousine kon binnenrijden via een tunnel van ongebleekt katoen. Verder moesten we uit Duitsland 430 flesjes speciaal sap importeren en zorgen dat er tien waterkokers in originele verpakking klaarstonden. Allemaal vanwege haar gezondheid. En dan overlijdt ze later door drugsgebruik. Bizar."
Steekt een bepaalde uitzending er voor jou bovenuit?
,,Nee. Maar wat ik wel heel bijzonder vind: Edsilia Rombley, Glennis Grace, Ilse DeLange, Marco Borsato, Gerard Joling en een heleboel anderen zijn allemaal bij mij begonnen. Ik denk dat zo’n 50 deelnemers hun gewone baan na mijn programma hebben opgegeven om van zingen te gaan leven. Borsato heeft ervoor gezorgd dat je van zijn optreden niets meer kunt terugvinden. Hij wil daar niet meer aan worden herinnerd. Jammer. Het begin van je carrière hoort toch ook bij je loopbaan? En wat ik ook nooit zal vergeten: het optreden van Engelbert Humperdinck voor een terminale vrouw. Hij zou haar een roos geven, prikte zich daarbij aan een doorn en maakte enorme stennis. De opnames moesten worden stilgelegd, hij begon vreselijk te piepen. En dat pal voor een doodzieke vrouw. Wat ben je dan voor lul zeg."
Wat was de grootste prijs die je hebt weggegeven?
,,Ik heb voor de Postcodeloterij 7 miljoen uitgedeeld. Bij de 1-2-3 Show ging er een keer een auto met oplegger en speedboot uit. Je kon bij dat programma pech hebben en met 2.000 wasknijpers huiswaarts gaan, maar ook met een waanzinnige buit. Ook bij de publieke omroep was niks te gek. Ik had 20 researchers en 80 man technisch personeel tot mijn beschikking. Als een gast zei dat hij alleen kon ademhalen in Davos, vlogen we daarheen voor een filmpje van 3 minuten. De bruidjes van Ron Brandsteders Honeymoonquiz reisden met een luxe kofferset af naar vijfsterrenhotels in Hollywood. En Jos Brink vroeg de AVRO op een gegeven moment doodleuk om een ton meer per aflevering voor Wedden, dat? Gewoon omdat alleen die graafmachine waarmee iemand een ei opraapte niet langer spannend was. Die bulldozer moest aan een helikopter hangen. Mensen raakten snel verwend. Zo heeft het paar dat de auto met aanhanger en boot won, later gebeld en geklaagd: de trekhaak ontbrak. Of die er nog even kon worden bijgeleverd."
Wat hadden de toppresentatoren van die tijd gemeen?
,,Een enorme werklust en drive. En grote betrokkenheid bij wat we maakten. Nu hoor ik wel eens: mijn dienst zit erop. Of ze rennen om ’s avonds achter de desk bij een ander aan te schuiven. Dat kwam niet in ons op. We wisten bovendien van de hoed en de rand. Ik deed ook een paar seizoenen eindredactie. Het programma was veel meer dan nu om de presentator heen gebouwd. Als André van Duin ziek was of Ron of ik ging de show niet door. Punt. Nu bellen ze Beau van Erven Dorens als Gerard Joling niet kan om de autocue voor te lezen."
Waren de omroepen de baas? Of de presentatoren/sterren?
,,Hoewel wij echt de gezichten waren, bepaalden de omroepen. Nu is het veel meer de tijd van de transfers. Kan je elders meer verdienen, dan vertrek je. Niks mis mee, als je dat gewoon toegeeft en niet als Jack Spijkerman allerlei smoezen oplepelt. Ik ben later ook naar de commerciëlen verkast. Maar de KRO heeft Joop van den Ende en mij een keer officieel op het matje geroepen omdat ik de mevrouw die Willeke Alberti nadeed behalve een pruik drie trouwringen meegaf voor haar optreden. Voor iedere echtgenoot van Willeke één. Dat had niet getoond mogen worden, katholieken hebben het huwelijk hoog zitten. Een idioot tafereel: de baas van een groot entertainmentbedrijf en een presentator met zes miljoen kijkers die als schooljongens werden toegesproken voor iets dat werkelijk gebeurd was."
Waarom waren jouw jaren 80-shows zo’n hit?
,,Omdat ik hardop zei wat iedereen misschien stiekem dacht. Een beetje brutaal. Af en toe een pikanterie. Ik zei dat ik Playboy las. En ja, vanwege de foto’s en niet om de interviews. En dat sprak aan tussen de onschendbare Fred Oster of keurige Ted de Braak Daarnaast herkenden kijkers zich in die gewone man of vrouw die voor even in een ster veranderde. De KRO vond het aanvankelijk plat en armoedig: dat Jan de Boer uit de slagerij met zijn witte jas aankwam bij mij en vervolgens veranderde in een macho Tom Jones. Maar ik vond die transformatie geweldig en liet om het voor en na-verschil te benadrukken het liefst nog een halve worst uit zijn jaszak bungelen. Het publiek vond dat hilarisch en door het wedstrijdelement tegelijkertijd ook spannend."
Wat is het grote verschil tussen de talentenjachten van toen en nu?
,,Wat over het algemeen het verschil is: Nederland was onschuldiger en liever. Vroeger was zeker niet alles beter, maar de toon was milder, afzeik-tv werd niet gemaakt. Laat staan dat je 'kut' zei in de uitzending. We lieten kandidaten niks ondertekenen, wurgcontracten kenden we niet. Toen kwamen ze om anderhalf uur voor heel Nederland te shinen. Hun passie te laten zien. Nu hoor ik heel vaak: ik wil beroemd worden. Ja, dat kun je ook door met een scheermes De Nachtwacht te bewerken. Van beveiliging hadden we nog nooit gehoord. Misschien waren we wel heel naïef en goed van vertrouwen: de kabels van de show liepen dwars door het hele pand, iedereen had zo de live-uitzending kunnen onderbreken door de stekkers eruit te trekken. Mensen kwamen niet voor narigheid, maar voor gezelligheid. En we wisten ook minder: je had geen idee van van ellende in Noord-Korea. Laat Trump een scheet dan weet je het binnen een minuut."
Heb je vrienden overgehouden aan die succestijd?
,,Zeker. Met een bepaalde kern houd je contact. Gerard Joling stond met een grote bos bloemen bij mij op de stoep toen ik een tumor op mijn nier had. Hij beloofde mij meteen een gastoptreden bij De Toppers zodra ik zou zijn genezen. Joop van den Ende zie ik nog regelmatig en op kerstavond ga ik altijd naar André van Duin voor bingo en andere gezelligheid. Met de helaas overleden regisseur Guus Verstraete trok ik ook nog op. Maar er valt onder de noemer 'uit het oog, uit het hart' ook heel veel weg. Mensen kunnen hard zijn. Ook kijkers. Ik heb bakken met stront over me heen gekregen."
Wat voor kritiek kreeg je dan?
,,Toen ik naar de commerciëlen overstapte, was ik een zakkenvuller. Het gekke is: al de prachtige complimenten die je tijdens je carrière krijgt, vergeet je. Je onthoudt de rotdingen. Zo weet ik nog precies voor welke skilift ik stond tijdens mijn wintersportvakantie toen een man zei: jij bent toch van die kinderporno? Ik was totaal van slag, hoewel die opmerking kant noch wal raakte. Ik moest zelfs stoppen met afdalen, het ging niet meer. Mensen roepen de meest rare dingen. Toen ik genezen was van die tumor kreeg ik een mailtje: jammer dat het niet doorwoekerde dan waren we van je af geweest. Ik heb een redelijke olifantenhuid inmiddels, maar dat vergeet ik mijn leven niet meer."
Zou je het allemaal weer overdoen?
,,Soms lijkt het alsof ik zit te klagen. Over kritiek. Of over mijn moeilijke begintijd met tientallen vruchteloze sollicitaties waarbij ik van Veronica’s Rob Out zelf de recensie ‘kut’ kreeg op een ingestuurd bandje. Nou, het enige dat kut was, was zijn haar. Maar je moet dat niet zien als klagen. Het was de mooiste tijd die ik heb meegemaakt. Alles kon en alles mocht. Het heeft mij echt veel gebracht."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Dit zijn wij
Onbekommerde seks eindigde door aids
Gezonde mannen veranderden plots in uitgemergelde, doodzieke patiënten. Het is begin jaren ’80 en er trekt een ramp over de wereld die aids heet. Een onbekende ziekte die voor miljoenen fataal blijkt. -
PREMIUMCOLUMN
Een pinautomaat die praat: alles liever dan menselijke dienstverlening
De pratende pinautomaat, dat klinkt als een avontuur van Suske en Wiske, maar hij blijkt werkelijk te bestaan. Een stem in de machine moet ervoor zorgen dat blinden en slechtzienden ook contanten kunnen opnemen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Babyboomers
'Op vakantie? Wij gingen een dagje naar Avifauna'
Zandvoort aan Zee of een weekendje Rome. Elke generatie kent vakantietrends. Waarheen gaan de Babyboomers met vakantie? -
-
-
PREMIUMCOLUMN
Eh... hóe heette Colonel Parker echt, Tom Hanks?
Moet ik alsnog die film over Elvis Presley gaan bekijken? De acteur die de zanger vertolkt is genomineerd voor een Oscar. Tegelijkertijd maakt Tom Hanks, die Elvis’ manager Colonel Tom Parker speelt, kans op een Razzie, de ludieke prijs voor slechte filmprestatie. -
Dit zijn wij
De oorlog die drie generaties nog altijd bezighoudt
De Tweede Wereldoorlog is al 72 jaar voorbij, maar heeft Nederland nog lang niet verlaten.