Volledig scherm
© ANP

Heeft omstreden inreisverbod VS gevolgen voor West-Brabantse reisbureaus?

ZEVENBERGEN - Het besluit van president Trump om inwoners van zeven islamitische landen voorlopig te weren, heeft geen gevolgen voor de reisbureaus in West-Brabant. Uit een rondgang langs meer dan tien reisbureaus blijkt dat er in onze regio geen toeristen zijn die hun reis naar de Verenigde Staten liever even willen uitstellen.

Trump wil behalve vluchtelingen en immigranten ook de reguliere reizigers uit Libië, Soedan, Jemen, Irak, Iran, Somalië en Syrië aan de grens tegenhouden om daarmee het risico op terrorisme te verkleinen. Wereldwijd zijn er protesten tegen het besluit te horen, maar echt reizen naar Amerika worden niet geannuleerd.

“We hebben alleen een stel dat vanwege alle commotie twijfelt om nu alvast te boeken”, zegt een woordvoerder van Pelikaan Reizen in Zevenbergen. “Maar echt annuleringen hebben we niet binnengekregen.”

Reactie KLM
De eerste reactie na het afgekondigde inreisverbod kwam van vliegmaatschappijen. De KLM was een van de maatschappijen die passagiers uit de zeven landen niet naar de VS wil brengen. Zowel zaterdag als zondag liet de Nederlandse vervoerder op meerdere plekken in de wereld mensen staan. Om hoeveel reizigers het in totaal gaat, wilde de KLM niet zeggen.

Uit voorzorg heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag het reisadvies voor de Verenigde Staten aangepast. Volgens het ministerie zijn de gevolgen nog onduidelijk voor burgers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië. Er is bijvoorbeeld geen zekerheid over uitzonderingen.

Geen visa
Wie een tweede nationaliteit heeft uit een van deze zeven landen wordt aangeraden ook de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam te raadplegen voor men naar de VS reist. Daarop staat overigens dat geen visa worden afgegeven aan Nederlanders met een dubbele nationaliteit van deze zeven landen en er geen afspraken worden gemaakt om visa aan te vragen voor deze groep.

Volgens het ministerie kan de situatie snel veranderen en kunnen reizigers het beste nog kort voor hun vertrek het reisadvies van het ministerie bekijken.