Volledig scherm

Hartje Breda: Sneeuwkoningin is klaar voor Cultuurnacht

De Cultuurnacht Breda staat op 58 verschillende locaties op het punt van beginnen. Hartje Breda gaat alvast sfeer proeven en stuit op de beeldschone Sneeuwkoningin.

De banieren met het logo wapperen al trots in de wind op talloze plaatsen in de stad, die zich opmaakt voor de jaarlijkse Cultuurnacht. In de Nieuwe Veste sneuvelt het glazen deurtje van een vitrine naast een reusachtige schedel van kippengaas. Geen paniek, het archeologisch pop up museum wordt vast prachtig!

Buiten, op de Grote Markt, worden de kramen verwijderd, zij maken plaats voor de roze megadrol Mr. Poopie die straks als blikvanger te bewonderen én bezoeken zal zijn. Bij de Seeligkazerne ontwaren we honderden maagdelijk witte ballonnen.

In de Reigerstraat kloppen we op een antieken deur en vragen voorzichtig: ‘Is de sneeuwkoningin er al?’

Als bij toverslag gaat de deur wijd open en staan we voor haar. Niet oog in oog, want ze heeft haar ranke rug naar de deur gekeerd. Haar meters lange sleep ligt gedrapeerd over een catwalk.

Modeontwerpster Hanneke Peters en viltkunstenares Carla van Iersel zetten de puntjes op de i. Vanavond zullen ze vanaf 19.00 uur in toerbeurten het sprookje van de sneeuwkoningin vertellen. “Eigenlijk vertelt de sleep van de koningin het verhaal al. In vijf fases”, vertelt Hanneke. Met stoffen en licht ‘lezen’ we hoe de sneeuwkoningin langzaam ontdooit. Of, zoals het op de flyer staat: ‘Het hart van de sneeuwkoningin, ooit vervloekt en bevroren, bloeit nu open in een betovering van kunst en kleur.’

En dat op een dag die dik onder nul begon en ruim erboven zal eindigen. “De hele kosmos werkt mee”, jubelt Hanneke, die het vak leerde bij Olga Buise. Ook zij verrijkt deze Cultuurnacht met een sprookje, een tango-sprookje om precies te zijn, met Carlos en Mirella, bekend van het tv-programma Everybody Dance Now. Locatie: L’Ago B, Veemarktstraat.

Hanneke en Carla hebben maanden aan de koninginnenjurk gewerkt, waar onder meer gemasseerde schaapswol en bananenvezels in verwerkt zijn. Natuurlijke producten, die passen bij het concept van de zaak die Hanneke vandaag ook officieus opent, The Love Celebration, voor trendy, bohémien bruidsmode. “Voor mensen die bijvoorbeeld in Ibiza of Normandië op het strand willen trouwen. Ik vond het mooi om juist tijdens de Cultuurnacht te starten, al is er op 10 februari ook nog een officiële opening”, zegt Hanneke over de winkel die ze samen met René Duyvelaar gaat beginnen.

Haar even mysterieuze als oogverblindende Sneeuwkoningin heeft alvast een verpletterende indruk gemaakt. En dat terwijl de Cultuurnacht, op liefst 58 verschillende plekken in Breda, nog moet beginnen…

cultuurnachtbreda.nl

thelovecelebration.nl

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.