Volledig scherm
Project Plastic Fantastic in Breda. © Freek de Swart

Hartje Breda: Plastic Fantastic speeddates

Op welk manier kan plastic duurzaam en winstgevend worden gerecycled tot een nieuw product? Met die vraag in het achterhoofd kwamen leerlingen van het Florijn College afgelopen donderdag bij elkaar in de Makersbase van de Nieuwe Veste.

De studenten van de opleiding Communicatie & Marketing en de afdeling Mode hielden hier voor het project Plastic Fantastic speeddates met bedrijven, kunstenaars en modeontwerpers die pionieren met gerecycled plastic.

Eric Roosen, directeur van Star Sock, begint zijn presentatie in de bibliotheek met het verklappen van zijn salaris: 500.000 euro per jaar. “Ik doe dit om te laten zien dat duurzaamheid ook iets is waar geld mee te verdienen valt”, verklaart hij. Voor hem op tafel ligt een setje kousen. Net als 10% van alle andere sokken die Star Sock produceert zijn deze gemaakt van opgedoken visnetten uit de zee. De rest van het ondergoed wordt gemaakt met ander duurzaam materiaal. Hiermee zijn de sokken volgens Roosen het enigste winstgevende product ter wereld dat volledig circulair is.

Een tafel verderop krijgen de studenten van Laura Klauss te zien hoe de mobiele 3D printer van Better Future Factory werkt. Binnen enkele minuten wordt een plastic bekertje verpulverd en omgesmolten tot een lang stuk plastic filament. Deze draad kan vervolgens gebruikt worden om nieuwe producten te printen. Volgens Klauss wordt de mobiele 3D printer momenteel vooral gebruikt als edutainment. Zo konden festivalgangers op Lowlands onlangs een souvenir laten printen van hun eigen plastic bekertje. “Je probeert de mensen vooral te triggeren om bewuster te kijken naar de materialen om hun heen", vindt Klauss.

Voor de studenten van Communicatie & marketing is de dag vooral bedoeld als kennismaking met de circulaire economie. De modestudenten mogen daarentegen de komende weken zelf aan de slag met 3D-printers, lasersnijders en hittepersen. Want als Plastic Fantastic iets leert is dat een beter milieu begint bij creativiteit.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.