Volledig scherm
© Steven van Beek

Hartje Breda: Nieuwe Freek Vonk maakt een rondje Wolfslaar

BREDA - Als natuurgids Jacques een dode berkentak omdraait, is de vijfjarige Raf uit Made er als de kippen bij. Zullen er interessante insecten onder schuilen? Jacques pakt een pissebed, legt deze op z’n hand en verhaalt over het insectje; Raf bekijkt het door een joekel van een vergrootglas.

,,Vanmorgen had hij z’n vergrootglas, verrekijker, sporenkaart en een boekje met dieren al bij elkaar gesprokkeld, zo opgewonden was hij over deze wandeling”, vertelt moeder Wendy.

Enkele ouders en een vijftiental kinderen wandelden zondagmiddag mee met de Midden-In-De-Winterwandeling; een rondje Wolfslaar waarin gids Jacques verhaalt hoe zwevende, zwemmende, vliegende en lopende dieren de winter doorkomen. Het is de tweede keer dat deze wandeling georganiseerd wordt: vorig jaar was het in december, met +15 graden. ,,Nu is het winters, maar we zullen haast geen dieren te zien krijgen.” Gaat het ook niet om, de wandeling in de koude lucht is fijn én leerzaam.

Raf rent af en aan, maar zorgt er voor dat hij erbij is als de gids vertelt. Zo laat Jacques enkele dennenappels zien. Zowel muizen, spechten als eekhoorns eten hiervan, Jacques legt uit hoe je kunt zien welk dier ervan gegeten heeft. Raf hoort de informatie geduldig aan en wijst na afloop van de uitleg op z’n sporenkaart, waar hetzelfde op staat. ,,Dit wist hij al. Voorheen wachtte hij dan niet op z’n beurt en riep ie er doorheen, nu wacht hij geduldig op z’n beurt. Dat is toch prettig om te zien”, glimlacht Wendy.

,,Hij is altijd zo geweest. We zijn ook al naar reptielencentrum De Aarde geweest. Zonder enige angst onderzoekt hij de dieren en omdat ik dat toch wil stimuleren ga ik graag met ‘m mee. Zo ben ik dankzij hem van m’n slangenfobie af.”

Jacques vertelt hoe vossen, vlinders, ooievaars, vleermuizen, kikkers, roodborstjes, eekhoorns en snoekbaarzen de winter doorkomen. En over uilen; Jacques heeft enkele uilenballen meegenomen. ,,Uilenballen zijn een soort braaksel met onverteerbare zaken erin.” Hij ontleedt ze en laat botjes en tanden van ratten zien.

Na drie kwartier is de wandeling voorbij. Een pissebed en een sierlijk rondvliegend roodborstje zijn de enige levende wezens die we gezien hebben, maar leerzaam was het. ,,Hij slaat alles op wat vandaag verteld is. Hij kent al zoveel dieren uit het dierenrijk uit z’n hoofd, is één en al interesse. Voorlopig zie ik ‘m dus wel richting biologie gaan, hijzelf houdt ook de optie ‘ninja’ open.”

Volledig scherm
© Steven van Beek