Volledig scherm

Hartje Breda: lekker opwarmen op de Pasar Malam

Tot en met zaterdag is winkelcentrum Hoge Vucht een beetje Indonesië. Tempo doeloe in Breda-Noord.

Buiten is ijzig koud. Daarom is het dubbel genieten als je het overdekte winkelcentrum Hoge Vucht binnenloopt. Geen wonder dat het er zo druk is en dat alle (binnen)terrasjes vol zitten.

Niet alleen vanwege de temperatuur is het binnen beter dan buiten, maar vooral ook omdat de driedaagse Pasar Malam begonnen is. In het midden van het pad wemelt het van de kramen. Eerst zien we kleding, pannen, geneeskrachtige sieraden en beelden – variërend van moeder Maria en indianen tot Boeddha.

Verder lopend wordt de van heimwee doordrongen muziek op de achtergrond sterker, net als de geur van oriëntaalse kruiden. Een bloedmooi meisje in Balinese klederdracht betovert ons met haar glimlach. De kramen krijgen meer en meer een Indisch karakter. Spekkoek, boemboe's, wajangpoppen, batikstoffen, houtsnijwerk en handgemaakte sieraden. Vitrines vol warme gerechten.

Terwijl de band zich prepareert op het podium kijkt de ervaren Bredase musicus Mingus toe. Een klacht over de gevoelstemperatuur buiten hoont hij weg. “Daar kunnen jullie ‘belanda’s’ toch wel tegen zeker”, zegt hij en duikt lachend weg in zijn gewatteerde jack.Hij schudt wat handen. Iedereen is familie.

De band van oude rockers begint te spelen. Eerst een lekker instrumentaaltje waar Andy Tielman trots op geweest zou zijn, daarna enkele liedjes in het Maleis. Een aantal fans maakt gebruik van de uitnodiging van de band en vormt een dansende rij. Ondanks de redelijk hoge gemiddelde leeftijd swingen de heupen nog soepel.

De Pasar duurt tot en met zaterdag. Naast alle kraampjes en de live muziekoptredens zijn er demonstraties van de Indische vechtsport pencak silat en demonstraties van bekende Balinese, Molukse en Hawaiiaanse dansen, lezen we op het programma.

We kunnen de verleiding niet weerstaan en bestellen een portie saté. ‘Selamat makan’, zegt de verkoper. Dat gaat wel lukken, zeker met een flinke lepel sambal. Krijg je het lekker warm van… (JH)

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.