Volledig scherm

Hartje Breda: Het ‘sociaal weefsel’ van IJpelaar

Wethouder Patrick van Lunteren (Wonen, Jeugd en Wijken) fietst maandelijks met een ambtelijk clubje een rondje door een Bredase wijk. Dat doet hij sinds februari, om een goed beeld te krijgen wat er speelt in de verschillende buurten. Dit keer staat onder meer IJpelaar op het ritschema en belandt het gezelschap op wielen bij een mooi wijkinitiatief: Buurtkracht4834.

Die cijfers 4834 staat voor de postcode van het gebied, waar veel ouderen wonen. Buurtkracht4834 omschrijft zichzelf als het ‘sociaal weefsel voor de wijk’. Het initiatief telt negen buurtcontactpersonen en een aantal handige mensen. “We merken dat het in een wijk als IJpelaar soms moeilijk is om mensen achter de voordeur vandaan te trekken. Eenzaamheid ligt op de loer”, legt initiatiefneemster en projectleidster Riet Hammen uit. “Is er een lampje kapot? Is er een fietsband lek? Is er hulp nodig met de boodschappen? We helpen zo snel mogelijk. Tegelijkertijd kijken we bij de mensen of alles in orde is.”

Het initiatief heeft nauwe banden met professionele organisaties, maar: “we willen wel de kleinschaligheid behouden. De drempel laag houden. We vangen signalen op en doen daar wat mee.”

Buurtkracht4834 heeft inmiddels zo’n veertig fanatieke vrijwilligers. “Ik ben geen instituut, ik ben een mens. We zijn voor mensen nooit bedreigend”, legt Hammen uit. De groep werkt voornamelijk offline, maar zit ook op de app Nextdoor. Weldra komt er ook een website online, met medewerking van studenten van Avans.

Hammen heeft sterk het gevoel dat de aanpak werkt, maar ook niet-hulpbehoevenden kloppen soms aan. “We kregen een aanvraag: er waren drie kinderfietsjes kapot. Iemand is handig met fietsen, die ging daar dus heen. Dat was een villa... Hij heeft de fietsjes wel gemaakt, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. We vragen niet letterlijk naar de inkomens van mensen, maar het initiatief is echt bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben.” (SvB)

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.