Volledig scherm

Hartje Breda: een machtig mooie oase, midden in de stad

Een nóg groener Breda in 2030. Dat is het streven van burgemeester en wethouders. Vier NHTV-studenten leveren deze zonnige dag al een hapklare oplossing: mobiel groen!

Eerst op de Oude Vest en later bij het Brabantplein plaatsen de studenten een trailer van 5x2 meter bij parkeerplaatsen. Daarop: een mini-park, voorzien van grasmat, planten, wandelpaadje en knusse zitjes. Het publiek maakt er gretig gebruik van.

De vier studenten zijn Naomi Tol, Anouk Kleijn, Lex Heijmans en Robin Besems, vierdejaars Built Environment en Logistiek. Hun idee is onderdeel van een groter geheel. Sinds vier jaar levert het NHTV ideeën aan de Canadese stad Calgary om die leefbaarder te maken. „Alles is daar op de auto gericht. Onze opdracht is om wijken anders in te richten. En mensen uit te dagen om ‘groener’ te denken. Lopend naar school gaan bijvoorbeeld, aldus Naomi Tol.”

Zes groepjes studenten draaiden deze week in Breda proef met dit soort ‘urban guerilla’s’. Van iedere groep mag er straks één naar Canada om het plan daar voor te leggen.

Robert van Dongen is een van de begeleidende docenten. Hij doet onderzoek naar leefbaarheid in Nederlandse steden. „Ook bij ons kan het beter. Mensen juichen groen toe, maar willen niet in hun eigen straat een boom die in de weg staat.” Dan is dit idee van mobiel groen ideaal, zegt hij, iedereen heeft immers slechts tijdelijk de lusten én de lasten.

De studenten delen nog wat koffie en groene (!) thee uit aan passanten, die geamuseerd plaatsnemen in het parkje met de grootte van slechts één parkeerplek. Een machtig mooie oase, midden in de stad. (JH)

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.