Volledig scherm
© Steven van Beek

Hartje Breda: Echte stilte bestaat hier niet

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De Dag van de Stilte. In Breda vandaag twee evenementen omtrent dit thema. Vanmorgen een stiltewandeling door het Mastbos, vanmiddag konden we vertoeven in de Kloostertuin, aan de Schorsmolenstraat. Hier vond de Tuin der Stilte plaats. Maar eenmaal daar? Niets.

Met behulp van een bewoner van het Klooster krijg ik toch toegang tot de Kloostertuin. Uitgestorven. Er heerst serene rust. Herfstbladeren dwarrelen neer op het gras, de tuin laat haar mooiste en tegelijkertijd treurigste kleuren zien. Maar geen ‘evenement’. “Het schijnt niet door te gaan, er waren geen aanmeldingen voor”, verklaart Rob Köhler, woonachtig in het klooster en afgestudeerd documentairemaker.

“Maar zo’n stilte-evenement is ook wel tegenstrijdig in deze herrie, toch?” Herrie? “Ja, hoor je dat verkeer niet? Het klooster ligt tussen twee drukke wegen. Ik hoor die herrie wel, ik weiger m’n oren er voor te sluiten.” Rob heeft natuurlijk gelijk, echte stilte bestaat hier niet.

“Binnen de muren van het klooster kan het wel heel stil zijn. In mijn kamer komt het soms voor dat ik m’n eigen bloed hoor stromen.” Het zal de tijdsgeest zijn, absolute stilte wordt niet meer gehoord.

“Iedereen heeft een smartphone, heel je leven zit in dat kleine apparaatje. Elke seconde dat iemand zich verveelt, moet ingevuld worden. Er moesten constant prikkels zijn. Zo worden kinderen nu ook opgevoed, verveling is verboden.Terwijl: verveling leidt tot creativiteit. Creativiteit komt uit jezelf, verveling zorg dus zeker niet voor stilstand, allesbehalve. Continue prikkels zorgt voor kopieergedrag en dus stilstand!”

Niet de Tuin der Stilte zorgt op deze zondagmiddag voor stof tot nadenken. Het was Rob Köhler. Koester de absolute stilte eens. Koester dat moment van absolute verveling. Leg die smartphone eens weg en kom even helemaal tot jezelf. Daar is dat extra uurtje vandaag uitermate geschikt voor.