Volledig scherm

Hartje Breda: dichterlijk aandenken op de Oude Vest

Hoe vaak liep u al over de Oude Vest, zonder omhoog te kijken naar de gevel van het voormalige pand van uitgeverij De Geus? Toch een keertje doen!

Het is alweer bijna een jaar geleden dat uitgeverij De Geus het fraaie pand aan de Oude Vest in Breda verruilde voor Amsterdam. Jammer, want dit plekje in Hartje Breda wordt straks heel bijzonder, groen vooral ook.

Het mooie is wel dat Annemarie Jans en Eric Visser, die van 2003 tot vorig jaar hun uitgeverij hier runden, een souvenir hebben achtergelaten. Een dichterlijk aandenken.

Veel mensen hebben het misschien nog nooit gezien, omdat ze hun ogen op de stoep gericht hebben als ze de Oude Vest doorkruisen. Anderen misschien wel even vluchtig, in het voorbijgaan, zonder de tekst echt te lezen.

Dat is het noodlot van een gedicht. Daar gaat dit poëem ook een beetje over. Het is zeer de moeite waard om even bij stil te staan en te lezen. Want het tovert vast een glimlach bij de lezer tevoorschijn.

Het is geschreven door de Poolse dichteres Wistlawa Szymborska (1923-2012), winnares van de Nobelprijs 1996. Het Nobelcomité zag in haar de Mozart van de poëzie. En terecht. Lees maar: of liever nog, wacht tot u voor het mooie pand aan de Oude Vest staat, en lees het dan. Aandachtig. Becommentarieer en onthoud het.

Aan mijn eigen gedicht

In het beste geval

word je, gedicht van me, aandachtig gelezen,

becommentarieerd en onthouden.

Tref je het minder

dan alleen gelezen.

De derde mogelijkheid is dat

je weliswaar wordt geschreven

maar even later in de prullenmand gegooid.

Je hebt nog een vierde uitweg tot je beschikking:

je verdwijnt ongeschreven,

tevreden mompelend in jezelf.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Wistlawa Szymborska