Volledig scherm
© Steven van Beek

Hartje Breda: Champagneflessen onthoofden bij Pinot

Een fraai stukje geschiedenisles bij Wijnbar Pinot aan de Grote Markt, zondagmiddag. Daar werd het tweede Bredase kampioenschap sabreren gehouden. U weet wel: het onthoofden van een champagnefles door toedoen van een sabel.

Napoleon (1769 – 1821) was zelf een groot liefhebber van champagne. Dusdanig, dat ossenwagens vol met flessen van dit heerlijke drankje het leger van Napoleon volgde op diens veldtochten. Dagelijks werd er gedronken, op overwinningen en op verliezen. In 1812 toog Napoleon richting Rusland, om wraak te nemen op tsaar Alexander. Waarom? Alexander wilde niet dat zijn zus met Napoleon zou trouwen. Het komt tot een groots handgemeen in Smolensk, een stad vlakbij de grens met het huidige Wit Rusland.

De Kozakken zouden toen ossenwagens overvallen hebben en de flessen met hun sabels hebben onthoofd. Veel soldaten van Napoleon konden het navertellen, maar de verhalen lopen uiteen. Dat het sabreren in 1812 uitgevonden is, staat nochtans redelijk vast.

Aldus de stichting Confrérie du Sabre d’Or. Opgericht in 1986 door de Fransman Jean-Claude Jalloux, die als doel had het sabreren wereldwijd bekendheid te verschaffen. De stichting heeft reeds in 24 landen ambassades en kent zo’n 30.000 leden. De ‘Ambassade des Pay-Bas’ was hedenmiddag met een afvaardiging bij Pinot. Esther Snelders is officier van de ambassade.

Ze is reeds vijf jaar aangesloten en verdiende haar officierstitel door succesvol een anderhalve liter fles champagne met haar sabel te sabreren. Zij jureert deze contest, die wordt gehouden ter ere van het driejarig bestaan van de wijnbar Pinot. Benodigdheden: voor iedere deelnemer een fles champagne en een replica van een sabel dat de Kozakken gebruikten.

,,Er zit een wetenschap achter. Een gesloten fles champagne heeft een druk van 6 bar. Ter vergelijk: een autoband heeft een druk van 2 bar”, legt ze uit. ,,De fles én de sabel moeten in evenwicht zijn. Niet teveel kracht, maar ook niet te weinig kracht zetten.” Het gaat ook om temperatuur: de champagne mag maximaal 6 graden zijn. ,,Dat betekent dat je die fles zo min mogelijk moet aanraken, want dat zou stijging van de temperatuur betekenen. Dat is zo’n beetje de basiskennis.”

In 2011 ging het bij een show van Paul de Leeuw helemaal verkeerd. ,,In een loeihete studio gingen ze midden in het publiek sabreren. Ik zat voor de tv en zag die mannen die flessen helemaal verkeerd vasthouden.” Twee mensen uit het publiek raakten gewond. ,,Het sabreren werd gelijk als gevaarlijk getypeerd. Dat is het niet, als je de regels volgt kan er eigenlijk niets misgaan.” Dat blijkt: álle flessen worden deze middag zonder gevaar of zonder glassplinters onthoofd.

Gehuld in fraaie, groene, Middeleeuwe pakken kwijten Snelders en haar drie meegekomen juryleden zich op de Grote Markt van hun taak. Gelet wordt op de houding van de deelnemer. Op de stootbeweging. En als de fles onthoofd is, wordt er dan champagne verspild? Raakt de fles verder beschadigd? ,,Het gaat niet om snelheid, het gaat om de wijze waarop: het gaat erom hoe mooi je de fles sabreert”, geeft Pinot-eigenaar Martin Roos de deelnemers nog even mee.

Op de video: de Nachtburgemeester van Breda, Ralph Behouden, onthoofd een fles. Attention!