Volledig scherm

Hartje Breda: Cadeauzaak Baliëndijk heeft klanten tot in Australië

Friends2HoldOn is niet zo maar een cadeauwinkel. De zaak, die wat verscholen ligt op de Baliëndijk, verkoopt aan klanten uit de hele wereld.

Een klant loopt wat onwennig de winkel binnen. Hij haalt zijn telefoon tevoorschijn en laat een foto zien: „Die zoek ik.” Rob Kuiters, eigenaar van cadeaus-verzamelwinkel Friends2HoldOn (F2HO) op de Baliëndijk, knikt bevestigend.

„Natuurlijk, dat is de Disney Britto Thumper Mini.” Triomfantelijk zet hij het beeldje van een fel gekleurd, guitig konijntje op de toonbank. Het is een Sinterklaascadeautje voor vrouwlief, begrijpen we. „Zit u hier al lang?”, vraagt de man uit Tuinzigt en kijkt nog altijd wat verbaasd om zich heen. „Nou… al sinds maart 1999”, antwoordt Kuiters.

Je moet het maar net weten, beseft hij ook. Ondanks de rode loper valt de zaak niet echt op in het bonte rijtje aan de Baliëndijk. Een supermarkt, foodmarkets, een tandprotethiek, een zaak in kappersbenodigdheden en restaurants zijn de buren. „Soms hebben we twee weken lang amper klanten uit Breda zelf. Daarom verplicht ik iedereen die hier binnenkomt om anderen te vertellen over ons.”

Voor verzamelaars is speciaalzaak F2HoldOn wel een bekend walhalla. En ‘redelijk uniek’ in ons land, meent Kuiters. Duizenden sprookjesachtige beeldjes, tekeningen en andere voorwerpen staan in de winkel. Disney-helden, Fantasy-figuren, zoals engelen, draken en feeën, good old Betty Boop, Barbapapa, dierenmokken, je kunt het zo bont niet noemen.

Maar nu zeker ook veel kerstspullen, denken we. „Dat valt mee, alleen als ze van een bepaald merk zijn dat we toch al verkopen, waardoor het interessant is voor de verzamelaars.”

Toch zien we ze wel, Winnie de Pooh, Mickey Mouse en andere helden met een kerstmuts op! We krijgen er een warm gevoel van.

De zaak is alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag open. Rob en zijn vrouw Inge struinen veel internationale beurzen af en hebben intensief contact met leveranciers om hun voorraad zo exclusief mogelijk te houden. Daarnaast hebben ze hun handen vol aan de online verkoop. „We hebben klanten uit de hele wereld. Van de Verenigde Staten tot Rusland, van Korea tot Spanje. Laatst kocht iemand uit Australië online een beeldje van 20 euro bij ons. Daar kwamen 24 euro verzendkosten bij, maar dat maakte hem niet uit, hij wilde het per se hebben. Was daar blijkbaar niet te krijgen.” (JH)

www.F2HO.com

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.