'Handelaar des doods' nu zelf op dood spoor
BBC-correspondent Mark Doyle struinde eind jaren '90 de oorlogen in Afrika af en telkens weer stuitte hij op de naam van een mysterieuze figuur: Viktor Bout, een Russische zakenman die kennelijk veel handel dreef op het Afrikaanse continent.
In 2003 begon het Doyle te dagen, toen de naam ineens prijkte op een VN-lijst met reisverboden. Bout (spreek uit: Boet) zou de Liberiaanse krijgsheer en latere president Charles Taylor hebben geholpen in het destabiliseren van Sierra Leone en het zich onwettig toe-eigenen van diamanten, begin jaren '90. Een gruwelijke burgeroorlog was het gevolg.
Bout (alias Butt, Bont, Boris, Buttee, Boutov, Viktor Aminov, Viktor Boelakin en Vitali Sergitov) wordt door velen gezien als een flagrant schender van wapenembargo's: hij zou hebben geleverd aan beide zijden in de Angolese burgeroorlog, aan de Colombiaanse rebellenclub FARC, aan de Libische leider Ghadaffi en zelfs logistieke hulp hebben geboden aan de taliban en Al Qaeda in Afghanistan.
Gisteren besloot Thailand (waar Bout in 2008 al werd gearresteerd) hem aan de VS uit te leveren. Bout wordt in januari 1967 geboren als Viktor Anatolevitsj Boet, vlakbij Doesjanbe, de hoofdstad van de voormalige sovjetrepubliek Tadzjikistan. Over zijn militaire loopbaan als officier in het sovjetleger doen verschillende versies de ronde. Eén veelgehoorde is dat hij als militair tolk (Bout spreekt zes talen vloeiend) de hele wereld over trok. Het zou zijn latere handelscontacten in onder meer Afrika kunnen verklaren.
Als de Sovjet-Unie in 1991 uit elkaar valt, ziet Bout zijn kans schoon en koopt hij oude Russische vliegtuigen op. De rammelende Antonovs en Iljoesjins blijken uitermate geschikt voor de hobbelige landingsbanen van Afrika, waar ze talloze keren zouden zijn neergestreken om wapens af te leveren. Volgens VN-beweringen kocht Bout, die de bijnaam 'Handelaar des doods' verwierf, ooit in één jaar tijd zestig vliegtuigen om zijn onfrisse transporten uit te voeren. Iets wat hij op zijn eigen website mopperend ontkent. De Rus stelt dat hij hoe dan ook nooit clandestien heeft geopereerd. Waarom hij niettemin altijd op de loop was en in onder meer België, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten woonde, blijft onduidelijk.
Na de uitspraak van gisteren verdedigde ook Bouts echtgenote Alla haar man. "Dit is een een politieke beslissing", oordeelde zij. Helemaal ongelijk heeft ze mogelijk niet. Want de VS hebben wat Bout betreft boter op hun hoofd. Bedrijven die banden met hem hadden, zouden wapens naar het Amerikaanse leger in Irak hebben overgebracht. Bovendien is het maar de vraag of alle daden van Bout strafbaar zijn. Zelfs auteur Douglas Farah, die uitvoerig onderzoek deed naar de Rus, schreef in zijn boek over Bout (Merchant of Death, 2007): 'Veel van wat hij deed, was verwerpelijk, maar niet illegaal'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMCOLUMN
Sneeuwchagrijnen: van plaatjeshater tot KNMI-klager
Sneeuwval maakt sommige mensen niet blij maar juist chagrijnig. Je hebt ze in vijf categorieën. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Generatie Y
Dienstplicht: vrienden voor het leven of tijdverspilling?
Elk jaar een verse instroom van tienduizenden nieuwe soldaten, tot 1997. Generatie Y is de eerste die niet meer verplicht in dienst is geweest. Wat hebben ze gemist?
-
Dit zijn wij
Catwoman (84): Ik krijg nog steeds brieven en aanzoeken
Ze danste met Fred Astaire en was de tegenspeelster van Kirk Douglas. Maar pas toen ze eind jaren 60 de rol van Catwoman vertolkte in de legendarische Amerikaanse tv-serie Batman, werd actrice Julie Newmar (84) zelf een beroemdheid. -
-
-
Stille Generatie
Geen blote rug op het strand in 1924
Zandvoort aan Zee of een weekendje Rome. Elke generatie kent vakantietrends. Waarheen gaat de Stille Generatie met vakantie? -
Video - Dit zijn wij
André van Duin, de komiek van alle generaties
André van Duin (70) is onbetwist Nederlands grootste volkskomiek. Zijn carrière, die ruim een halve eeuw beslaat, is generatieoverstijgend. Van Willempie en revuester tot Animal Crackers en Dik Voor Mekaar - iedereen is dol op André.