Volledig scherm
Heidy Goedhart © Privéfoto

Grote undercoveroperatie na moord op Heidy

In een undercoveroperatie om de moord op Heidy Goedhart uit Kaatsheuvel op te lossen, heeft de politie alles uit de kast getrokken. Zo werd een bedrijf verzonnen dat handelde in valse alibi's en ook hoofdverdachte Wim S. uit de brand kon helpen.

Wim S. breekt in huilen uit, als hij moet vertellen over zijn tijd in de gevangenis. ,,Ik zit daar onschuldig! Ik ben erin geluisd!''

Zijn voormalige partner Heidy Goedhart werd in december 2010 dood aangetroffen in haar achtertuin, nadat ze thuiskwam van een avondje stappen. Overrompeld door een inbreker, zegt S. Maar het OM ziet in S. een kwade genius die een inbraak in scène zette om de moord op zijn vrouw te verbloemen.

Omdat de politie het bewijs daarvoor niet rond kreeg en S. uit voorarrest moest vrijlaten, startte het in 2013 een geheime operatie. Undercoveragent Joep papte ruim 1 jaar lang aan met S., beloofde hem een baan en nam hem mee naar het Spaanse Marbella om hem een bekentenis te ontfutselen. Joep werkte volgens S. voor een bedrijf dat valse alibi's voor mensen verstrekte, zo bleek gisteren uit het verhoor. Het alibibedrijf zou ook Joep een keer uit de brand hebben geholpen, nadat hij een vrouw in Duitsland doodreed.

In september 2014 heeft S. in Marbella een sollicitatiegesprek met de grote baas, undercoveragent Philipe. Die zegt dat als S. de moord eerlijk opbiecht, er een alibi wordt geregeld.

Pistool
S. doet er alles aan de rechter te overtuigen dat hij daar in Spanje onder grote druk een valse moordbekentenis heeft afgelegd. ,,Ik zat in de financiële problemen. Had mijn huidige vrouw beloofd dat ik met een baan zou thuiskomen. Er was figuurlijk een pistool tegen mijn hoofd gezet: beken en je hebt een baan. Dan heb je alles terug."

De rechtbank vindt het opmerkelijk dat S. vervolgens heel gedetailleerd vertelde hoe hij Heidy heeft vermoord. S.: ,,Ik ben psychisch zo gemanipuleerd. Ik was kapot.''

Strafrechtdeskundigen Ton Derksen en Peter van Koppen zijn zeer kritisch op de gebruikte opsporingsmethode. Van Koppen: ,,Niets aan dit verhaal is toetsbaar. Dat er gebruik is gemaakt van een alibibedrijf maakt het hele verhaal nog schimmiger."