Volledig scherm
In België is een ware veldslag gaande tussen kredietverleners. foto Roel Visser/HH

Goedkopere leningen in België zijn lastig te verkrijgen

BRUSSEL - "Er is geen belemmering voor Nederlanders om in België of Duitsland een persoonlijke lening af te sluiten." Volgens Ivo van Bulck, secretaris-generaal van de Belgische beroepsvereniging van het krediet is er "een Europa.

Dat geldt ook voor het aanvragen van kredieten. Het is aan de bank of kredietverlener of de lening gegeven kan worden en tegen welke rente."

Optimisme
Het theoretische optimisme van Van Bulck staat lijnrecht tegenover de praktijkervaringen van hoogleraar corporate finance Jaap Koelewijn van Nyenrode University en van Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl . Volgens hen lukt het maar weinig Nederlanders om in het buitenland een goedkope lening af te sluiten. Leningen in Nederland zullen volgens Koelewijn niet snel goedkoper worden.

Volle pond
De Nederlandse consument betaalt nog steeds het volle pond voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, meldde deze krant gisteren. Volgens Geld.nl is het laagste Nederlandse rentetarief bij een lening van 10.000 euro 6,20 procent via ABN Amro. Dat tarief is wel gekoppeld aan strikte voorwaarden. De rentetarieven kunnen oplopen tot 13 of 14 procent, niet ver van het maximale rentetarief van 15 procent. Over de grens ziet de wereld er heel anders uit. Neem België. Daar biedt KBC bank tot en met 31 oktober een nieuwe autolening van 12.000 euro aan tegen 2,89 procent. Wie die lening nu afsluit (met een looptijd van 60 maanden), betaalt per maand 214,84 euro. "In België is veel meer concurrentie", zijn Koelewijn en Bulthuis het eens. De banken hebben er forse concurrentie van kredietverstrekkers.