Volledig scherm
© Stockphoto

Goedgeklede 'Jaguarman' licht Brabantse senioren op voor honderden euro's: 'Hij moet gestopt worden'

ZUNDERT/ETTEN-LEUR - Hij is keurig gekleed, rijdt rond in vermoedelijk een luxe Jaguar en maakt een vriendelijke indruk. West-Brabant heeft sinds kort te maken met een oplichter die voor honderden euro’s mensen oplicht door tafelzilver en pannensets aan te bieden ‘voor weinig’. Een oudere man uit Zundert trapte vorige week woensdag in de sluwe praatjes van de Jaguar-oplichter. “Hij baalt enorm en schaamt zich ervoor dat hij er in getrapt is”, vertelt zijn zoon tegen BN DeStem.

Volgens zijn slachtoffers gaat de oplichter zeer geraffineerd te werk. Hij maakt om te beginnen een professionele indruk met zijn nette manier van praten, zijn peperdure bak en zijn op maat gemaakte pak.

Vertegenwoordiger
De man wacht rustig bij zijn auto en spreekt voorbijgangers aan met de mededeling dat hij vertegenwoordiger is van een bedrijf dat pannen en bestek verkoopt. Vriendelijk vraagt hij aan voorbijgangers of ze interesse hebben om plaats te nemen in zijn Jaguar, zodat hij hen een interessante aanbieding kan doen.

Het is woensdag als Vincent (echte naam bekend bij redactie) in goed vertrouwen bij de oplichter instapt in Zundert. Hij benadert hem met de vraag of hij een winkel in de buurt kent die pannensets verkoopt en of hij mee wil rijden om de zaak aan te wijzen. Uit goeder trouw doet Vincent dat en samen rijden ze aan.

'Helaas van goeder trouw'
Onderweg vertelt de oplichter dat hij richting het vliegveld moet, maar dat hij zijn handel nog moet verkopen. “Helaas is mijn vader te veel van goeder trouw en trapte hij in de verkooptruc. Hij kocht een paar pannensets en messensets van de man”, vertelt zijn zoon aan deze krant. Veel geld heeft Vincent niet op zak, maar de verkoper neemt genoegen met het bedrag wat hij wel bij zich heeft.

Een dag later beseft Vincent zich dat het verhaal van de verkoper eigenlijk voor geen meter deugt. “Maar de geraffineerde manier praten van verkoper heeft hem helaas wel kunnen beïnvloeden”, verzucht zijn zoon. “Deze truc blijkt nog steeds te werken en steeds zijn het de ouderen die de pineut zijn.” Met de pannen en messen lijkt overigens weinig mis. “Ze zien er redelijk uit, maar ze zijn nog niet gebruikt dus we kunnen over de kwaliteit niet oordelen.”

Opnieuw slachtoffers
De Jaguaroplichter sloeg volgens de politie deze week opnieuw toe. In de Kroonstraat in Etten-Leur probeerde hij een echtpaar voor honderden euro’s op te lichten. Woensdag probeerde hij in dezelfde plaats op de Markt een slachtoffer te maken met een exact dezelfde smoes. Zijn doelwit stapte in waarna ze samen naar de Lambertusstraat reden.

Hier toonde de oplichter in de auto luxe messensets die de man voor een paar honderd euro kon overnemen. Het potentiële slachtoffer trapte echter niet in deze oplichting en stapte uit de auto, waarbij hij kans zag om een 'visitekaartje' mee te nemen uit het voertuig.

'Ik geloof daar niet in'
Net als Vincent, heeft ook Karin negatieve ervaringen overgehouden aan de sluwe praktijken van de man. Ook zij werd in Zundert aangehouden door een auto. Nu zaten er twee mannen in. “Ze vroegen of ik pannen wilde kopen”, blikt Karin terug. “Ze hadden al snel door dat ze de verkeerde voor zich hadden. Ik ben nuchter en geloof daar niet in. Het gesprek was dus net zo snel weer voorbij.”

Om er toch nog iets uit te halen, vroegen de mannen aan Karin of zij iemand in de buurt kende die wel interesse had. “Ik antwoordde dat ze weinig respons zullen hebben, omdat mensen hier vrij nuchter en zeker achterdochtig zijn. Daarna maakten ze zich snel uit de voeten. Toen ik terugkwam van boodschappen doen stonden ze toch weer verderop in de straat. Ik heb mijn ouders en vriendin gewaarschuwd de deur voor hen niet te openen.”

'Aangifte geen zin'
Volgens de zoon van Vincent moet deze man gestopt worden. “Maar ze zijn al zoveel jaren actief, waardoor ik het idee krijg dat er niet veel aandacht aan besteed wordt. Wij hebben dan ook geen aangifte gedaan, want daar schiet je in Nederland toch niets mee op.” Zijn vader dacht overigens dat het om een BMW ging. "Maar het kan evengoed een Jaguar zijn geweest."

Voor het verkopen van producten op straat is een vergunning vereist en het lijkt erop dat deze man die niet heeft. Daarnaast ligt de prijs-kwaliteitverhouding zodanig scheef dat de politie van oplichting spreekt. Op zijn visitekaartje dat de politie via een slachtoffer kreeg staan bovendien dure merken, zoals WMF, waar de producten vermoedelijk niet echt van zijn.