Volledig scherm
© ANP

Geld overhouden aan de uitvaartverzekering

NIJMEGEN - Je bent van huis uit verzekerd tegen de kosten van je uitvaart en laat de polis doorlopen als je zelfstandig gaat wonen. Járen later, als je allang een leuk kapitaaltje op de bank hebt staan, denk je: wat moet ik er eigenlijk mee? Zo gaat het vaak.

Veel mensen houden zo nu en dan hun map met verzekeringen tegen het licht. En dat is heel verstandig. Behoeftes kunnen tenslotte veranderen, ook die aan een uitvaartverzekering.

Heb je inmiddels genoeg geld op de bank of laat je straks een verkoopbaar huis na, is het dan nog wel nodig jarenlang premie te betalen? Goed, het is vaak maar een paar tientjes per maand, maar toch. Zeker in tijden van economische crisis kunnen alle beetjes helpen.

Verrassingen
Wie besluit met de uitvaartverzekering te stoppen, komt soms voor verrassingen te staan. Veel mensen denken dat zo'n verzekering een spaarpotje is, waarvan ze bij beëindiging de opgebouwde waarde krijgen uitbetaald. Maar dat is meestal niet zo. Zeker niet in het geval van een naturaverzekering, waarbij de uitvaart helemaal – van het vervoer tot de kist en de grafrechten – wordt verzorgd. Je nabestaanden hebben er geen omkijken naar.

Er zijn ook uitvaartverzekeringen die na je overlijden een geldbedrag uitkeren, waarmee de nabestaanden naar eigen wens je uitvaart kunnen regelen. Wat ook kan, is je uitvaart verzekeren via een combinatie van natura en geld.

Stoppen
Maar wat nu als je er vanaf wilt? Dan zijn er een paar mogelijkheden. De eerste is: opzeggen. Maar dat is niet slim. Als je zomaar opzegt, ben je de premie kwijt die je al die jaren hebt betaald. Soms kun je de verzekering ook afkopen. Dan keert de verzekeraar de waarde van de verzekering uit. Dit kan alleen als het om een geldverzekering gaat. Een naturaverzekering kun je niet afkopen.

Veel mensen vinden dat gek. Zo'n verzorgde uitvaart vertegenwoordigt toch ook een zekere waarde? Verzekeraars zijn het daarmee wel eens, ze willen de regels veranderen. Dat heeft gevolgen voor belastingaangiftes. Als een verzekering een economische waarde vertegenwoordigt, is namelijk sprake van vermogen en daar moet je belasting over betalen. De verzekeraars overleggen momenteel met de Belastingdienst hoe dat valt op te lossen.

Premievrij
Voorlopig lijkt de beste optie: je polis premievrij maken. In feite zeg je daarmee tegen je verzekeraar: ik stop met premie betalen, maar ik wil dat het bedrag dat ik tot nu toe heb opgebouwd beschikbaar blijft. Als je overlijdt, wordt het alsnog uitgekeerd.

De grote vraag is dan natuurlijk hoeveel je in de loop der tijd hebt opgebouwd. Denk niet dat het een kwestie is van de jaarlijkse premie vermenigvuldigen met het aantal jaren dat je hebt betaald. Zeker als je een naturaverzekering hebt, ligt de uiteindelijke waarde beduidend lager.

Kosten
Dat komt om te beginnen doordat verzekeraars kosten maken. Die mogen ze uiteraard in rekening brengen. Maar de belangrijkste reden dat de waarde van de verzekering minder hoog is dan gehoopt, is een heel andere.

"Als je een naturaverzekering afsluit, rekent de verzekeraar erop dat hij je uitvaart gaat verzorgen. Hij koopt bij begrafenisondernemers dus uitvaarten in voor al zijn verzekerden. Omdat de verzekeraar groot kan inkopen, krijgt hij korting", legt Paul Koopman, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, uit.

Waarde
Als je de naturaverzekering premievrij maakt, is de waarde dus gelijk aan zo'n - voor de verzekeraar - goedkopere begrafenis. Maar als je nabestaanden straks jouw uitvaart moeten regelen, zijn ze de normale commerciële prijs kwijt. De gemiddelde uitvaart kost nu rond de 7.000 euro. Maar wie speciale wensen heeft, is al gauw duurder uit. In het algemeen geldt dat een begrafenis iets duurder is dan een crematie.

Volgens Koopman zijn er rond het opzeggen, afkopen en premievrij maken geen vaste regels waaraan uitvaartverzekeraars zich moeten houden. Dat betekent dat er veel verschil zit tussen verzekeringen.

Wie een verzekering wil afsluiten, moet er daarom goed op letten wat er precies in de voorwaarden staat. Wie al een uitvaartverzekering heeft en van de maandelijkse premie af wil, zal het moeten doen met de mogelijkheden die de lopende verzekering biedt. Het is niet anders.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement