Volledig scherm
Afbeelding: GPD

Geheimen van het slaapwandelen ontrafeld

ALPHEN AAN DEN RIJN - Ongeveer 8,5 miljoen Amerikanen slaapwandelen, een kleine 3 procent van de bevolking, zo blijkt uit een omvangrijke studie van de Stanford Universiteit die dinsdag in het vaktijdschrift Neurology is gepubliceerd.

Het is voor het eerst dat er zo’n grote studie naar slaapwandelen is uitgevoerd.

"In Nederland is niet veel onderzoek gedaan naar slaapwandelen, maar ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat het hier anders is’’, aldus Maud Verhelst, directeur van het Nederlands Slaap Instituut (NSI).

Moord

Het zijn vooral kinderen die slaapwandelen en meestal zijn ze er overheen gegroeid als ze volwassen zijn. "Slaapwandelen op volwassen leeftijd kan problematisch zijn. Er zijn zelfs mensen die een moord hebben gepleegd maar zich er naar eigen zeggen niks van herinneren omdat ze slaapwandelden’’, aldus Verhelst.

Een misdaad plegen tijdens het slaapwandelen is hoogst uitzonderlijk, maar het is bekend dat mensen die last hebben van de stoornis complexe handelingen kunnen uitvoeren. "Denk aan brood smeren, naar buiten lopen om de konijnen te voeren of autorijden. Met name dat laatste kan levensgevaarlijk zijn.’’

Hoger risico

Ondanks de omvangrijke studie, tasten de onderzoekers nog steeds in het duister over waarom mensen slaapwandelen. Wel werd ontdekt dat mensen die minder dan 7 uur per nacht slapen een grotere kans hebben op de stoornis. Ook depressieve mensen, alcoholisten en mensen met een psychische stoornis lopen verhoogd risico. Daarnaast kan het ook erfelijk zijn.

De slaapstoornis is volgens Verhelst nauwelijks te behandelen. ,,Over slapen en wat er gebeurt in je lichaam als je slaapt, is nog steeds heel weinig bekend. De wandelaars zelf weten niet wat ze doen, dus je bent deels afhankelijk van de observaties van partners of ouders.’’