Geen 'boterschotelkens' meer
ISTANBUL - Koningin Beatrix bezoekt deze week Turkije. Een visite in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke relaties. En daarin draait het om de handel. Lappen fluweel, stoelen, tafels een bewerkte trapleuning, 200 tulpenbollen, ruim 30 kilo Edammer, zes 'boterschotelkens' en drie brillen 'om verre te sien'. Een schip vol bijzondere giften vertrok op 14 december 1612 uit Amsterdam richting Istanbul.
Een bedankje voor sultan Ahmed I voor de handelsrechten die hij de jonge republiek Nederland had gegeven. Ondanks de felle weerstand van jaloerse Fransen en Engelsen had de sultan Cornelis Haga - de eerste Nederlandse ambassadeur - ontvangen en de Republiek de fel begeerde voorrechten verleend.
Met open armen ontvangen
Nu, 400 jaar later, is er geen schip vol cadeaus meer nodig. Koningin Beatrix wordt met open armen door president Abdullah Gül en zijn vrouw Hayrünissa ontvangen. Er mag dan veel veranderd zijn de afgelopen vier eeuwen, handel staat nog steeds centraal.
Nederland heeft zich de laatste jaren met 1,1 miljard euro als één van de grootste buitenlandse investeerders in Turkije ontpopt. De afgelopen tien jaar is de handel met 200 procent gestegen.
Nederlandse bedrijven
Het aantal Nederlandse bedrijven dat zich vestigt, blijft groeien. Waren het tien jaar geleden alleen de grote bedrijven die wel brood zagen in Turkije, nu is ook de interesse van het midden- en kleinbedrijf gewekt, zegt Michael Westenberg van Trade Investement Centre in Istanbul. Zijn bedrijf maakt nieuwkomers wegwijs op de Turkse markt.
"Hier gebeurt het. Niet gek. Het land was vorig jaar na China de snelst groeiende economie ter wereld, dus iedereen wil daar wel een graantje van meepikken." En de interesse is groot. Om de haverklap komen er handelsmissies van de meest uiteenlopende sectoren 'kennismaken met het land'.
Uit heel Europa
Verzekeraars, energiebedrijven, architecten, de defensiesector en ook de tuinders kwamen de afgelopen maanden langs. "De jonge bevolking, de enorme afzetmarkt en achterland. Dat trekt. En niet alleen uit Nederland, maar uit heel Europa. Hier vallen de verliezen die in eigen land worden gemaakt te compenseren."
De viering van 400 jaar handelsbetrekkingen doen de zaken goed, zegt Westenberg. Door de toenemende aandacht voor Turkije ziet hij het aantal aanvragen nog meer toenemen. "Elke sector wil wel wat hier. En met een goede voorbereiding liggen hier kansen want Turkije is nog niet uitgegroeid."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Generatie Y
Mel C beschikt ruim 20 jaar na Wannabe nog altijd over girlpower!
Melanie Chisholm werd wereldberoemd als Mel C van de Spice Girls. In de jaren 90 veroverde de bestverkopende meidengroep aller tijden de wereld met hits als Wannabe en het fenomeen girlpower. -
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Uit den ouden doosch: 'Hier passen maar weinig frikandellen in'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de zeepklopper. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?
-
Dit zijn wij
De oorlog die drie generaties nog altijd bezighoudt
De Tweede Wereldoorlog is al 72 jaar voorbij, maar heeft Nederland nog lang niet verlaten. -
-
-
PREMIUMCOLUMN
Hoe de hype van 2022 ons fouten en wijsheid brengt
2022 kreeg op de valreep nog een flinke hype: ChatGPT. Een online programma dat razendsnel teksten schrijft, over elk onderwerp dat jij aandraagt. -
Dit Zijn Wij
Wij zijn Generatie Y!
Wij zijn geboren tussen circa 1980 en 1995. Wij zijn de eerste Millennials, wij zijn uw toekomst. We gamen een groot deel van onze vrije tijd. Zonder supersnel internet kunnen we niet leven. We appen en luisteren naar muziek terwijl we andere dingen doen. Niet voor niets noemen ze ons soms Generatie Einstein. Dit is Generatie Y!