Volledig scherm
foto De Gelderlander

Franchisers dagen Hema voor de rechter

ROTTERDAM - De ruzie tussen Hema en de eigen franchisers, onder andere over marketingkosten en de prijs van gebak, ontaardt in een juridische strijd. Franchisevereniging VAB-Hema sleept Hema voor de rechter.

Dat laat bestuurder François Defaix van de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB) weten. Ongeveer de helft van de ruim 500 Hema-winkels wordt geleid door een franchise-ondernemer. Eerder deze week bleek dat de twee partijen al jaren bakkeleien over de meest uiteenlopende onderwerpen, van de inkoopprijzen voor brood en gebak tot de kosten van de internetverkoop en de marketing.

Over de inzet en andere details van het aanstaande juridisch geschil kan Defaix nog niets vertellen. De franchisers voeren hierover nog intern overleg.

Vereniginsbestuur buitenspel
Uit een recente brief van de Hema aan de franchisers blijkt volgens de Volkskrant dat Hema het verenigingsbestuur buitenspel wil zetten door de banden met individuele ondernemers aan te halen. In de brief verwijt directievoorzitter Ronald van Zetten dat het franchisebestuur een 'aanvallende toonzetting' hanteert. Ook klaagt hij over de 'constante dreigementen met langdurige en kostbare procedures.'

Die vermeende dreigementen gaat de franchisevereniging nu dus omzetten in juridische actie. "We hebben van onze kant namelijk alles geprobeerd om deze stap te voorkomen'', aldus Defaix. "Maar dat is helaas niet gelukt."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement