Volledig scherm
Drukte in een vertrekhal op Schiphol. © anp

FNV: bagage-afhandelaars Schiphol in actie

De bagage- en vrachtafhandelaars op Schiphol gaan zaterdag actie voeren voor gelijke arbeidsvoorwaarden voor alle afhandelaars. Dit maakte vakbond FNV vrijdag bekend. De acties op mogelijk de drukste dag van het jaar voor Schiphol hebben voorlopig een publieksvriendelijk karakter, maar de afhandelaars sluiten hardere actievormen in de toekomst niet uit.

De afhandelaars gaan de komende weken hun collega's op Schiphol en de reizigers informeren over de ontstane situatie. Ze zijn het zat dat hun werkgevers een onderlinge concurrentiestrijd uitvoeren ten koste van hun arbeidsvoorwaarden.

De afhandeling van bagage en vracht op Schiphol is in handen van verschillende bedrijven zoals Menzies of Aviapartner met eigen cao's of zelfs helemaal geen cao (Swissport), stelt de vakbond. ,,De afhandelingswerkers worden daardoor van bedrijf tot bedrijf verschillend beloond voor wat in essentie hetzelfde werk is'', aldus Cihan Ugural van de FNV.

De onderhandelingen voor de verschillende cao's liggen op dit moment stil. Ugural: ,,De bedrijven laten zich tegen elkaar uitspelen door de airlines, die de afhandeling aan hun uitbesteden. Het gevolg is dat de arbeidsvoorwaarden een vrije val naar beneden maken. Het moet steeds goedkoper, sneller, onzekerder en onveiliger. Maar de vrachtafhandelaars trekken hier de grens. Ze willen gelijk behandeld worden. Concurrentie is prima, maar niet over hun rug.''