Volledig scherm
Foto: EPA

Feest motorclub Veterans mag doorgaan

CUIJK - Motorclub MC Veterans uit het Brabantse Sint Agatha mag komend weekeinde gewoon een driedaags feest in die plaats houden. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch beslist na een kort geding dat de Veterans tegen de gemeente Cuijk had aangespannen.

Volgens de rechter heeft de gemeente niet concreet kunnen maken op basis waarvan de Veterans geen activiteiten zouden mogen ontplooien. Cuijk weigerde de vergunning voor het evenement Brothers in Arms Run omdat het gemeentebestuur vreesde voor verstoring van de openbare orde. Zo kan volgens Cuijk niet uitgesloten worden dat de rivaliserende motorbendes Hell's Angels en Satudarah op het feest af komen.

Ook zou een motortourtocht 'vanzelsprekend tot overtredingen van de verkeerswet leiden'. Sinds twee jaar hanteert het Openbaar Ministerie het beleid dat omstreden motorclubs geen podium geboden mag worden. Cuijk zegt dat beleid te volgen.

Motorclub
Veterans noemt zichzelf 1 procentsub. Volgens de gemeente bevestigt de club daarmee dat ze zichzelf biiten de wet stelt. Maar volgens de motorclub zelf is dat slechts een interpretatie van Justitie. ,, Voor ons is 1 procenter een geuzen aam. Het staat absoluut niet gelijk aan crimineel zijn. Dat is wat de beleidsmakers ervan maken" aldus 1 van de woordvoerders van de Vererans.

Een tiental leden was woensdagmiddag aanwezig in de rechtszaal. De club heeft al tijdens het vergunningtraject aangegeven af te willen zien van de toertocht als dat nodig was. In 2008 heeft het ook een dergelijk feest georganiseerd, zonder dat daar een vergunning voor was aangevraagd. De gemeente Cuijk gaf ter zitting toe dat dat toen zonder incidenten is verlopen.

Volgens de Veterans is het feest alleen bedoeld voor motorrijders met een militaire achtergrond. ,,Er zijn in Nerderland misschien drie Hell's Angels die veteraan zijn. Als die willen komen zijn ze welkom, dat is het enige dat we ook bij de gemeente gemeld hebben", aldus de voorman van de club.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement