Volledig scherm
George Sluizer. Foto: ANP

Extra voorstelling Dark Blood met River Phoenix op filmfestival

Het Nederlands Filmfestival heeft een extra voorstelling van de film Dark Blood van regisseur George Sluizer ingelast. De laatste film waar de in 1993 overleden acteur River Phoenix aan meewerkte, was voor het publiek slechts ??n maal te zien op het festival. Maar het animo voor die voorstelling was zo groot dat er dinsdagavond nog een tweede vertoning is ingepland.

Het is nog niet zeker of Dark Blood een normale bioscooprelease krijgt. Het gewoon vertonen van de film in bioscopen is lastig, omdat heel onduidelijk is wie de rechthebbende is van het materiaal. Sluizer redde de filmnegatieven uit de kluis van de verzekeringsmaatschappij toen deze had gemeld het materiaal te willen gaan verbranden.

Hollywwod
Dark Blood moest de grote doorbraak van Sluizer worden in Hollywood, waar hij begin jaren negentig voet aan de grond had gekregen dankzij het internationale succes van zijn thriller Spoorloos. De film vertelt over een ontheemde jongen (Phoenix) die leeft op een oud nucleair testterrein in de woestijn en daar een yuppenstel ontmoet. Maar de film kon niet worden voltooid toen Phoenix overleed aan een overdosis drugs.

Sluizer (inmiddels 80) besloot een paar jaar terug het onvoltooide materiaal toch tot film te monteren. Het eindresultaat was donderdagavond voor het eerst te zien op het Nederlands Filmfestival. Hierbij waren veel crewleden aanwezig die 20 jaar geleden aan de film hadden gewerkt. De film werd ontvangen met een staande ovatie, al waren de recensies zeer gemengd.