Volledig scherm
Deelnemers van de spinningmarathon in Raamsdonksveer. © Joyce van Belkom/Pix4Profs

Euforie en emotie bij spinningmarathon: 'Iedereen is hier met zijn eigen verhaal'

RAAMSDONKSVEER - ,,Wat ruiken jullie lekker!", roept Radio 2-dj en Campagneteam Huntington-ambassadeur Jan-Willem Roodbeen vanaf het podium. Ruim tweehonderd deelnemers spinden zich zondagmiddag zes uur lang in het zweet tijdens de zesde Spinningmarathon in de Koloszaal in Raamsdonksveer. De totale opbrengst bedroeg 18.000 euro.

KWF Kankerbestrijding is jaarlijks het vaste goede doel; Campagneteam Huntington werd dit jaar gekozen als belangrijk subdoel. Zij mochten deze middag 10.500 euro bijschrijven. ,,Huntington heeft symptomen van ALS, Alzheimer en Parkinson en is uiterst dodelijk. Er is op dit moment nog helemaal niets aan te doen", vertelt Aiko de Raaf, vicevoorzitter van Campagneteam Huntington.

Joyce van Blerck heeft het wel en richtte de Joyce Foundation op. In oktober schoof ze aan bij Pauw en ze verscheen in diverse tijdschriften met haar verhaal. ,,Het werd al op jonge leeftijd bij me geconstateerd, maar dan is het wachten op de eerste symptomen. In het begin vraag je je af: is dit Joyce of is dit de ziekte? Uiteindelijk neemt het je steeds meer over."

De deelnemers laveren na zo'n zes uur spinnen tussen pure euforie en pure emotie, als het 'You'll never walk alone' de eindsprint inluidt. Marco Jansen uit Geertruidenberg noemt het een intens evenement. Hij fietst alleen, ook namens zijn broer en zijn vader. ,,Hoe meer de tijd vorderde, hoe meer emoties van iedereen voelbaar werden." Tijdens de vorige editie vocht zijn moeder nog tegen kanker. ,,Nu is ze overleden. Er gaat zoveel door me heen, het is op een mooie manier heel confronterend", zegt hij met betraande ogen.

Bij Django Pels uit Raamsdonksveer werd al op jonge leeftijd cerebrale parese vastgesteld, een onvolledige verlamming. ,,M'n armen werken nog goed, dus gebruik ik de handbike. Ik sport heel veel en heb leren omgaan met m'n beperkingen. Dit is prachtig, iedereen is hier met z'n eigen verhaal; ik wil graag wat bijdragen."