Volledig scherm
Cyprus Popular Bank in Athene. Foto: EPA © Cyprus Popular Bank in Athene. EPA

'EU tegen plan B Cyprus'

ATHENE (ANP) - Het alternatieve plan van de Cypriotische regering om te ontkomen aan de heffing op spaartegoeden wordt niet geaccepteerd door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF.

De Griekse krant Ekathimerini meldde vrijdag dat de 'trojka' niet gecharmeerd is van het plan om een 'solidariteitsfonds' op te zetten om de ineenstorting van het bankensysteem te voorkomen en een lening van de EU te verkrijgen.

Een dergelijk fonds zou steunen op garanties gevormd door de pensioenreserves van Cyprus, de staatsbezittingen, kerkelijke bezittingen en de verwachtte inkomsten uit gasreserves. De Cypriotische president Nicos Anastasiades zou echter vrijdagochtend van de trojka te horen hebben gekregen dat zo'n investeringsfonds niet het middel is om de lening van de EU van 10 miljard euro veilig te stellen. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou zich hebben uitgesproken tegen de zogenoemde 'securisatie' van de pensioenen, waarbij deze als garantie worden gebruikt.

In Cyprus wordt steeds meer gespeculeerd dat de overheid, nu er ook geen lening van Rusland los is gekomen, moet terugkeren naar het idee van een heffing op spaartegoeden. Eerder werd dit plan weggestemd door het parlement. De volksvertegenwoordigers komen vrijdagmiddag weer bijeen om te beslissen over andere mogelijkheden.