Volledig scherm

EU ontziet de e-sigaret

STRAATSBURG - Het Europees Parlement wil de verkoop van sigaretten verder inperken. Maar een ander heet hangijzer, de populaire elektronische sigaret, wordt voorlopig nauwelijks gereguleerd.

Een meerderheid van het Europees Parlement stemde dinsdag voor verscherpte wetgeving voor de marketing en verkoop van tabaksproducten. Zo moet 65 procent van de verpakking van sigaretten straks bestaan uit waarschuwingen voor de gezondheidsrisico's. Nu is dat nog 30 tot 40 procent. Ook dringt het parlement aan op het aanbrengen van afschrikwekkende afbeeldingen, bijvoorbeeld van aangetaste longen, en het verbieden van sigaretten met aantrekkelijke smaken zoals menthol en vanille.

Nu het Europees Parlement zijn goedkeuring voor de aangepaste Europese Tabaksrichtlijn heeft gegeven, moet ook de Raad van Ministers zich nog uitspreken. Die wordt gevormd door alle EU-ministers van Volksgezondheid, waaronder de Nederlandse minister Edith Schippers. Wanneer ook zij akkoord zijn, moeten de lidstaten de aangepaste richtlijn in nationale wetgeving uitwerken.

E-sigaret

Het parlement stemde tegen inperkingen van de verkoop van de elektronische sigaret. Deze variant - een markt waar al 2 miljard dollar in omgaat - is namelijk waarschijnlijk minder schadelijk dan de gewone sigaret doordat deze geen tabak verbrandt. In plaats daarvan ontstaat door verhitting een nicotinedamp. De Europese Commissie wil de e-sigaret aanmerken als medicijn, net zoals nicotinepleisters. Als gevolg van strengere producteisen zou daardoor waarschijnlijk echter de prijs stijgen en de e-sigaret vaak alleen via de apotheek te koop zijn. Maar dat plan staat op losse schroeven.

Lees het hele verhaal van Jelte Posthumus woensdag in de krant.

Volledig scherm
© ANP