Volledig scherm
© ANP/Bas Czerwinski

Esther de Lange: Inktvisringen van varkensanus

BRUSSEL - Paardenvlees dat wordt verkocht als rund en gesjoemel met biologische eieren: het zijn geen incidenten. Fraude met voedsel is een structureel en groeiend probleem in de EU, blijkt uit onderzoek van het Europees Parlement.

Met olijfolie wordt het meest gefraudeerd, gevolgd door vis en biologische producten. Ook honing, kruiden en wijn staan in de top 10.

Het zijn steeds vaker criminele organisaties die zich bezighouden met voedselfraude. De miljoenen die maffia-achtige clubs met zulke professionele fraude verdienen, gebruiken zij volgens Europol om illegale activiteiten als drugshandel en mensensmokkel te financieren. "Dat maakt het probleem van voedselfraude nog zorgelijker, naast de risico's die het vormt voor de consument", zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange, die het onderzoek donderdag in Brussel presenteert.

Pakkans klein
Voedselfraude is aantrekkelijk omdat de pakkans momenteel klein is. "Hoewel de voedselketen internationaal is, zijn controles nauwelijks grensoverschrijdend. Voor de Europese Commissie is voedselfraude een blinde vlek. De huidige straffen schrikken amper af, omdat de boetes vaak lager zijn dan de winst die fraude oplevert."

De economische crisis heeft het probleem vergroot, blijkt uit het onderzoek. Producenten staan onder druk om goedkoper te leveren, terwijl de budgetten van inspectiediensten als de NVWA onder druk staan. Volgens De Lange is echter vooral de mentaliteit van die instanties een probleem. "De opsporing is veel te braaf. Inspecteurs moeten gaan denken als politieagenten."

De Lange past op met wat ze eet sinds ze het onderzoek heeft gedaan. Honing koopt ze bij de imker. "En calamaris, dat eet ik alleen nog aan zee. Die gefrituurde inktvisringen blijken geregeld gemaakt van varkensanus."

Lees het interview van Annemieke van Dongen met Esther de Lange 'Inktvisringen van varkensanus' donderdag in de krant