Volledig scherm
ANP Photo

Eis half jaar cel voor opa uit Dongen die wordt verdacht van ontucht met kleinzoon

DONGEN/BREDA - Een 65-jarige man uit Dongen wordt ervan beschuldigd dat hij meermaals ontucht heeft gepleegd met zijn 8-jarige kleinzoontje. Dat zou gebeurd zijn tijdens het oppassen.

De zaak kwam in oktober vorig jaar aan het rollen. De dochter van de verdachte ‘betrapte’ haar vader op de zolderkamer bij hem thuis in het bijzijn van haar zoontje. Opa had zijn trainingsbroek op de enkels, omdat hij naar eigen zeggen een onderbroek wilde aantrekken. En het kleinzoontje zou net zijn pyjamabroek - binnenste buiten – omhoog hebben getrokken. Feitelijke handelingen heeft de dochter niet gezien.

Een poosje daarna begon het jongetje te vertellen dat opa wel vaker met hem ‘sekste’. Zijn moeder heeft na haar echtscheiding samen met haar kind enige tijd bij opa en oma ingewoond. Rondom en na die relatiebreuk trok de gepensioneerde Dongenaar heel veel met zijn kleinzoon op.

Ontkenning
De verdachte ontkent geëmotioneerd wat hem verweten wordt. Hij noemt het ‘fantasieverhalen’ van zijn kleinzoon, die door de echtscheiding emotioneel uit balans zou zijn. Hij is nooit voor soortgelijke zaken veroordeeld en zegt dat hij ‘alleen al bij de gedachte moet walgen’.

Officier van justitie Alexander Koning haalt aan dat de bewijsvoering in zedenzaken als deze altijd lastig is. Hij erkent twijfels te hebben bij de betrouwbaarheid van alle, soms ‘onlogische’ verklaringen van het jonge slachtoffer tegen zijn moeder, oma en tijdens het studioverhoor. Kennelijk heeft het jongetje wel eens seksfilmpjes op zijn iPad gezien. "En wat zijn dan de feiten, herinneringen en mogelijk de fantasie van een kind?”, vraagt de aanklager zich hardop af. "We moeten dus in deze zaak alles op een goudschaaltje wegen.”

Smartengeld
Wel vindt hij de uitleg van opa over de scène op zolder ongeloofwaardig. "Ik veronderstel toch dat er iets gebeurd is, dat niet klopt.” En mogelijk is het daar niet bij gebleven. Dus vraagt hij de rechtbank een veroordeling tot twaalf maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Ook verzoekt hij toekenning van 4.500 euro smartengeld.

Gedurende de proeftijd van twee jaar moet de verdachte zich onder toezicht van de reclassering stellen en ieder contact met zijn dochter en kleinzoon vermijden. Want die relatie is enorm bezoedeld. Dat blijkt wel uit de slachtofferverklaring van de moeder richting haar eigen vader: "Je hebt de onbezorgde kinderjaren van je kleinzoon kapotgemaakt. En mijn herinneringen aan jou zijn voor altijd besmet.”