Volledig scherm
Leden van motorclub No Surrender wachten de rouwauto op in een erehaag tijdens de uitvaart van captain Brian Dalfour. © ANP

Eindzitting dubbele moord Hooge Zwaluwe pas na zomervakantie

BREDA - Na de zomer is de definitieve berechting van de zes verdachten van de dodelijke schietpartij in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe (oktober 2015). Dat verwacht de rechtbank in Breda.

Op een tussentijdse zitting zei ze donderdagmorgen dat nog tal van getuigen moeten worden gehoord.

Ook komen er aanvullende onderzoeken. Zo gaat het Nederlands Forensisch Instituut bekijken of het inderdaad mogelijk is om tie-wraps met de hand te breken.

De Belgische verdachten zeggen dat hen dit is gelukt toen ze waren vastgebonden door Nederlandse criminelen van wie ze cocaïne wilden kopen. Bij de daarop volgende vecht- en schietpartij werden beroepscrimineel Muljaim Nadzak en diens partner, de Amsterdamse No-Surrender-baas Brian Dalfour, dodelijk getroffen.

Officier van justitie Paul Emmen laat ook onderzoek doen naar mogelijke brandwonden op het lichaam van Dalfour. Een van de vijf Belgische verdachten heeft verklaard dat hij in het tumult in het vakantiehuisje kokend theewater over het lichaam van dit slachtoffer heeft gestoten.

De officier gaf geen nadere bijzonderheden over de recent gehouden reconstructie van de chaotische schietpartij. Desgevraagd zei hij via een woordvoerder na afloop van de zitting wel 'dat hij meer duidelijkheid heeft gekregen' over bijvoorbeeld verklaringen van verdachten. Emmen heeft altijd het scenario geschetst waarin de Belgische verdachten hun Nederlandse opponenten hebben neergeschoten, vermoedelijk met eigen wapens.

De Belgen ontkennen dat. Een derde Nederlander, verdachte Roy O., raakte gewond en wist te ontkomen.

Bij de pro forma-zitting waren donderdagmorgen geen verdachten en advocaten aanwezig. Alle verdachten zijn eind vorig jaar uit de cel gelaten in afwachting van hun berechting. Hun advocaten hadden de rechtbank vooraf laten weten 'op dit moment geen verdere wensen of verzoeken te hebben'.