Einde aan 'liegende gasmeter'
DEN HAAG - Nederlandse huishoudens hebben de laatste 10 jaar 600 à 700 miljoen euro te veel betaald aan energiebelasting op hun gasrekening.
Ook hebben energiebedrijven honderden miljoenen euro's onterechte winst gemaakt met gas dat niet werd geleverd, maar wel is betaald. Jaarlijks kost dat een doorsnee huishouden ongeveer 40 euro.
Correctie gasmeter
Daar komt vanaf 1 januari een eind aan wanneer de gasmeters worden gecorrigeerd voor temperatuur en hoogte. Door de warmte in huis zet het gas uit en registreert de gasmeter te veel kubieke meters. Daarnaast betalen circa 250.000 huishoudens nog eens extra omdat zij in een flat of hooggelegen gebied wonen.
De aanpassing is mede te danken aan de 83-jarige gepensioneerde Haagse ingenieur Jan Bakker, die – ook namens de Consumentenbond – al 7 jaar vecht tegen de 'liegende gasmeter'.
Netbeheerders
De netbeheerders, verenigd in Netbeheer Nederland, hebben zich jarenlang tot in hoogste instantie verzet tegen verandering van de regels door de Autoriteit Consument en Markt. De netbeheerders verwachten dat energiebedrijven hun tarieven aanpassen nu ze minder gas in rekening mogen brengen. Eneco heeft dat bevestigd.
Netbeheer Nederland ontkent dat er jarenlang onterechte winsten zijn gemaakt. Volgens de branche-organisatie zou op de rekening die huishoudens krijgen al een korting worden toegepast. Een besluit wanneer die korting is ingevoerd, kan Netbeheer Nederland niet tonen.
De woordvoerster van minister Dijsselboem (Financiën, PvdA) zegt dat er 'geen sprake van is dat in het verleden te veel of te weinig energiebelasting is betaald.' Niettemin onderzoekt het ministerie het effect van de nieuwe regels op de belastinginkomsten.
Gecorrigeerde nota
Consumenten krijgen vanaf januari een gecorrigeerde nota, waarbij rekening is gehouden met de gewijzigde regels voor gaslevering. Dat geldt ook voor de 900.000 huishoudens met een 'slimme meter'. Deze meter kan geen temperatuurcorrecties waarnemen.
Netbeheer Nederland zegt volgend jaar te beginnen met de uitrol van slimme meters mét temperatuurcorrectie. In 2020 moeten alle huishoudens over een dergelijke meter beschikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Het sprookje van de kat en de vuilnisman: tegengif bij de winterdip
Januari is een maand van niks. Buiten is het of te koud of te nat. Het wordt zo vroeg donker dat de ene nacht zowat in de andere overloopt. De feestdagen zijn voorbij, carnaval is nog ver weg. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Generatie Y
Dienstplicht: vrienden voor het leven of tijdverspilling?
Elk jaar een verse instroom van tienduizenden nieuwe soldaten, tot 1997. Generatie Y is de eerste die niet meer verplicht in dienst is geweest. Wat hebben ze gemist? -
PREMIUMCOLUMN
Pietje Bell niet voor kinderen: keurman, wat doet u nu?
Als kind ging ik niet vaak naar de bioscoop. Wel was ik een van de miljoenen Nederlanders die de kaskraker Ciske de rat op het witte doek bekeek.
-
PREMIUMCOLUMN
Dat wordt een recordbedrag voor Serious Request
Een van de Nederlandse eindejaarstradities is schelden op 3FM Serious Request. Ook dit jaar worden we daarin niet teleurgesteld. -
-
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Babyboomers
Tienertoer, de magie van de vrijheid
Spoorboekje in de hand, gesmeerde broodjes in de tas en een paar gulden voor een zak friet. En dan weg, zo vér mogelijk. Tienertoer was voor honderdduizenden tieners in de jaren 70 en 80 de eerste stap naar de vrijheid.