Volledig scherm
De houten beschoeiing wordt vervangen door kunststof damwanden. Door de slechte staat van de beschoeiing slibt het havenkanaal dicht en kwamen pleziervaartuigen vast te zitten. foto marcel otterspeer/pix4profs

Eén miljoen euro voor onderhoud havenkanaal Dinteloord

DINTELOORD - Na het opknappen van het Steenbergse havengebied is het binnenkort de beurt aan het Dinteloordse havenkanaal en de havenkom.Het college van de gemeente Steenbergen wil daar een miljoen euro voor uittrekken.

Verreweg de grootste kostenpost is het vervangen van de houten beschoeiing aan de zijkanten van het havenkanaal. Dat gaat 890.000 euro kosten. De vervanging van de houten wanden is hard nodig. Op sommige plekken is het zo slecht dat het talud wegzakt, waardoor de Havenweg geen sterke ondergrond meer heeft.

Daar zal straks de hoogste prioriteit liggen. Aan de andere kant moet ook de beschoeiing aan de Galgendijk vervangen worden, maar daar gaat de gemeente eerst in gesprek met omwonenden.

Bewonershebben daarnaast de afgelopen jaren vaak een steiger gebouwd voor hun boten of ze gebruiken het als terras. Dit geeft een rommelige indruk. De gemeente wil niet alleen overleggen over het vervangen van de houten wanden, maar ook over het beleid ten aanzien van de steigers in de toekomst.

Het vervangen van de houten beschoeiing valt overigens zo duur uit omdat er gebruik gemaakt wordt van duurder materiaal. Er komt een kunststof damwand voor terug. Maar deze is duurzamer: de wanden zijn van gerecycled kunststof, kunnen 50 jaar mee en kunnen na die periode opnieuw gerecycled worden.

Het kanaal moet ook gebaggerd worden, zoals momenteel ook gebeurt bij de havens in De Heen en Steenbergen. Ook in Dinteloord moet het werk uitgevoerd gaan worden door waterschap Brabantse Delta. In Dinteloord is het baggeren van de haven broodnodig: meerdere pleziervaartuigen -waaronder de boot van Sinterklaas- zijn door het slib de afgelopen jaren al vast komen te zitten. Oorzaak is de slechte staat van de beschoeiing. De kosten voor het baggeren worden geschat op 180.000 euro.

De gemeenteraad bespreekt het plan van het college op 9 november.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.