Duurzaam Duits modeldorp voorbeeld voor Europa
FELDHEIM - In Feldheim is Duitslands groene revolutie al begonnen. Het dorpje ten zuiden van Berlijn is volledig 'groen' en voorziet in de lokale vraag naar stroom en warmte.
Delen per e-mail
De windmolens bij Feldheim zoemen alsof er een klein vliegtuigje overvliegt. "Dat zijn de ventilatoren", legt Werner Frohwitter uit temidden van een woud van draaiende wieken. "In het dorp hoor je er niets van."
Buitenlandse interesse
De manager van het bedrijf Energiequelle kan onophoudelijk over duurzame energie praten. In het Spaans als het moet, maar ook in het Nederlands omdat zijn moeder uit Groningen komt.
Dat is handig, want het gat van 150 inwoners in de deelstaat Brandenburg trekt flinke internationale belangstelling met een 'groen', zelfvoorzienend systeem voor stroom en warmte. "De interesse voor alternatieve energiemodellen is heel duidelijk toegenomen", zegt Frohwitter.
Berlijn een stap voor
In Feldheim is Duitslands nieuwe energietoekomst al begonnen. De Duitse regering nam onlangs afscheid van kernenergie en wil dat het land op termijn volledig draait op alternatieve energiebronnen. "Wij zijn Berlijn een stap voor", zegt burgemeester Michael Knape trots.
Uiteindelijk moet het energieconcept op een stad worden overgedragen, zo is de bedoeling. Vandaar dat grote bedrijven als Siemens geld steken in proeftuin Feldheim.
Lokale energieproductie
Het dorp staat model voor decentrale energievoorziening. Energie komt niet meer van ver weg maar wordt lokaal geproduceerd. In dit geval van het 43 windturbines tellende windpark, dat een directe lijn heeft naar het dorp. Vrijwel alle bewoners hebben enkele duizenden euro's in het project hebben geïnvesteerd en hebben via een coöperatie inspraak in wat er gebeurt.
De lage stroomprijs, '25 procent minder dan in Berlijn', is voor tien jaar vastgelegd. Knape: "De 300.000 euro die de inwoners jaarlijks betalen voor stroom blijven in het dorp. Vroeger ging dat geld naar Rusland, naar meneer Poetin."
Biogasinstallatie
Slecht één procent van de opgewekte windenergie gaat naar het kleine Feldheim, de rest komt in het stroomnet terecht. Voor het geval de wieken een keer niet draaien is er een biogasinstallatie, direct naast een varkenshouderij.
Als extra back up dient een minicentrale voor de verbranding van houtsnippers. Eind dit jaar moet er een grote opslagbatterij komen om stroom te bewaren. Aan het ontwerp wordt nog gewerkt.
Financiële binding
Bij het concept staat de sociale acceptatie bovenaan, benadrukken Knape en Frohwitter. "Je kunt niet meer om de burgers heen, dat zie je ook bij het stationsproject in Stuttgart", zegt Frohwitter. "We willen ressentimenten vermijden." Klachten over een lelijk landschap of geluidoverlast van de windmolens zijn gepareerd door de dorpelingen financieel aan het project te binden. "De eigen varkens stinken niet", aldus Frohwitter. Als extra douceurtje is er de gunstige stroomprijs.
Niemand in Feldheim stemt op de Groenen, de milieupartij bij uitstek. "Uiteindelijk gaat het om geld. Je kunt mensen alleen lokken als ze kunnen besparen", zegt Frohwitter.
Leegloop gestopt
Dankzij het project is de leegloop van het dorp gestopt en is er volgens de burgemeester 'volledige werkgelegenheid' gecreëerd in het gebied dat na het vertrek van Sovjettroepen, begin jaren negentig, dreigde te verpieteren. Op het voormalige kazerneterrein is nu het windmolenpark. Een aardappelschuur is getransformeerd tot een modern staalfabriekje waar ook zware, windbestendige zonnepanelen worden gemaakt.
De inwoners verdienen verder aan het verpachten van hun grond. Burgemeester Knape hoopt daarnaast op de komst van ecotoeristen en studenten. Vorig jaar waren het er al 2000. Dit jaar rekent Knape op veel meer.
Reportage van ZDF uit Feldheim.
Ondernemers uit het buitenland zijn geïnteresseerd in Feldheims project.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn wij
Geboren in de 60's? Dan hoor je thuis in de Verloren Generatie
Wij zijn geboren tussen circa 1955 en 1970. Wij trokken broeken met olifantenpijpen aan en dansten in de disco volgens de secure pasjes en handbeweginkjes van John Travolta. Dit is de Verloren Generatie! -
Generatie Z
Vanaf je zestiende sparen voor die verre reis naar Azië
Zandvoort aan de Zee, een reisje langs de Rijn, de Costa del Sol, New York, Bangkok? Allemaal gaan we graag op reis, maar onze vakantiebestemmingen zijn al lang niet meer dezelfde als die van onze grootouders. Hoe gaat Generatie Z op vakantie? -
Dit Zijn Wij
Wie belt er nog met zijn telefoon?
Deze zomer nemen we u mee langs de verschillende generaties die samen Nederland vormen. -
Uit den ouden doosch: 'Is dit een telraam?'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: het singlerekje. -
Babyboomers
Pil maakte vrouwen baas in eigen buik
De anticonceptiepil heeft veel betekend voor de babyboomgeneratie en de emancipatie van de vrouw. Seksuoloog Willeke Bezemer: ,,Vrouwen kregen meer tijd om zich te scholen.''
-
Generatie Z
'Krijg toch lekker de backpacktyfus met z’n allen'
De komende zes weken zoomen we onder de noemer Dit Zijn Wij in op de zes generaties in Nederland. Verslaggever Pim Bijl behoort tot generatie Z en stoort zich de laatste tijd aan de backpackwoede van zijn vrienden. -
Babyboomers
Tienertoer, de magie van de vrijheid
Spoorboekje in de hand, gesmeerde broodjes in de tas en een paar gulden voor een zak friet. En dan weg, zo vér mogelijk. Tienertoer was voor honderdduizenden tieners in de jaren 70 en 80 de eerste stap naar de vrijheid. -
Dit zijn wij
Onbekommerde seks eindigde door aids
Gezonde mannen veranderden plots in uitgemergelde, doodzieke patiënten. Het is begin jaren ’80 en er trekt een ramp over de wereld die aids heet. Een onbekende ziekte die voor miljoenen fataal blijkt.