Volledig scherm
Hulpdiensten aan het werk waar de twee voetgangers werden geschept. © ANP

Doorrijden na ongeluk moet altijd misdrijf worden, politie zoekt getuigen die kenteken riep

TILBURG - Doorrijden na een verkeersongeluk waarbij doden en/of gewonden zijn gevallen, moet te allen tijde aangemerkt worden als een misdrijf. Daarvoor pleit de Vereniging van Verkeersslachtoffers na het dodelijk ongeval in Tilburg van donderdag. Twee voetgangers werden doodgereden en de verantwoordelijke bestuurder ging er vandoor. De politie is nog op zoek naar een getuige van dit ongeluk die een deel van het kenteken riep. Deze getuige heeft mogelijk gezien wie precies de automobilist is.

,,De Nederlandse wetgeving laat veel te veel ruimte om alcoholmisbruik te verdonkeremanen zonder enige sanctie'', aldus de Vereniging. Als een doorrijder zich later maar wel binnen een dag meldt is de alcohol vaak uit zijn lichaam en wordt hij daar veelal niet voor vervolgd. ,,In andere landen is de wetgeving op dit gebied aanzienlijk strenger en wij zien geen reden waarom dit ook in Nederland niet verscherpt zou kunnen worden.''

De Vereniging pleit er ook voor dat als er sprake is van te hard rijden, het ongeluk niet als ongeval aan te merken maar als misdrijf met de daaraan gekoppelde sancties.

Getuige
Na de aanrijding afgelopen donderdag schoten verschillende mensen de slachtoffers tevergeefs te hulp. Een van de getuigen riep hardop over straat het kenteken van de doorgereden auto. Daardoor konden verschillende getuigen een gedeelte van het kenteken aan de politie geven, maar degene die dat riep is bij het onderzoeksteam niet bekend.

,,Die specifieke getuige heeft mogelijk meer informatie die ons kan helpen. Mogelijk heeft de persoon de bestuurder gezien, maar weet hij of zij ook hoe de auto reed en hoe hard ongeveer’’, licht een politiewoordvoerster toe. Op de vraag of de politie twijfelt over wie van de twee broers achter het stuur zat, zegt de woordvoerster dat ,,nagenoeg bekend is wie er heeft gereden’’.