Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Doorbraak Universiteit Twente bij behandeling artrose

ENSCHEDE - De reparatie van beschadigde gewrichten komt weer een stapje dichterbij. Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn erin geslaagd om in het laboratorium kraakbeencellen te kweken die ook in het lichaam kraakbeencellen blíjven.

Dat is bijzonder, want tot nu toe werden gekweekte kraakbeencellen in het lichaam vrij snel omgezet in botcellen. Daarmee verliezen ze echter weer hun beschermende functie in het gewricht. De ontdekking maakt het in de toekomst mogelijk beschadigde gewrichten blijvend te repareren.

Artrose
Kraakbeen is een beschermende laag aan het uiteinde van botten. Het zorgt ervoor dat ze soepel langs elkaar bewegen. Door slijtage, ongelukken of ziekte kan dat kraakbeen beschadigd raken. Bewegen wordt dan pijnlijk of zelfs onmogelijk. De verzamelnaam voor deze aandoening is artrose.

Stamcellen
Het probleem is dat kraakbeen vrijwel niet aangroeit. Wat kapot is, blijft kapot. Al vele jaren wordt daarom geprobeerd om kraakbeencellen buiten het lichaam te maken en die in het gewricht terug te plaatsen. Daarvoor worden stamcellen aangespoord om kraakbeencellen te worden. Prof. Dr. Marcel Karperien, hoogleraar Developmental BioEngineering, is het nu gelukt cellen te kweken die in het lichaam niet meer worden omgezet naar botcellen.

Weinig zuurstof
Hij doet dat door de cellen te laten groeien met maar heel weinig zuurstof. In de buitenlucht zit normaal 21 procent zuurstof. De cellen groeien echter met maar 2,5 procent zuurstof. Die omstandigheden komen meer overheen met de feitelijke situatie in het lichaam. Kraakbeen is niet doorbloed en dus relatief zuurstofarm.

Muizen
​Blijkbaar zorgt de zuurstofarme omgeving ervoor dat de cellen hun functie behouden. Het onderzoek is uitgevoerd op muizen. Voordat mensen met deze stabiele kraakbeencellen kunnen worden behandeld, zullen nog jaren verstrijken.