Volledig scherm
Hulpdiensten op de plek in Tilburg waar een man en vrouw donderdagavond werden doodgereden. © ANP

Doden ongeval Tilburg zijn leerkrachten uit Rijen: 'Schok voor de Rijense gemeenschap'

RIJEN - De twee voetgangers die gisteren op de Bredaseweg in Tilburg werden doodgereden zijn onderwijzers Bert (62) en zijn vrouw Henriëtte van der Veeken (59) uit Rijen. Bert was leerkracht aan De Wereldwijzer in Dordrecht, Henriette gaf les aan basisschool De Brakken in Rijen.

40-jarig jubileum
Leraar Bert zou vrijdagavond met collega's in Dordrecht zijn 40-jarig jubileum op de school vieren. Eerder deze week werd de onderwijzer nog door leerlingen van de school in het zonnetje gezet. Personeel van de school is vrijdagochtend op de hoogte gesteld van de trieste gebeurtenis. Alle ouders zijn door de leiding van de onderwijsinstelling gebeld om hun zoon of dochter op te halen. De lessen zijn voor de rest van de dag geschrapt.

De verslagenheid onder collega's, kinderen en ouders is enorm. Het personeel is momenteel bijeengekomen. Op Facebook spreken ouders en oud-leerlingen hun afschuw uit over de dood van meester Bert en zijn vrouw. Volgens een moeder is de voormalige Mariaschool 'in shock'.

De Brakken in Rijen is dicht vanwege de herfstvakantie. Henriëtte werkte al meer dan 15 jaar op de Rijense basisschool en gaf momenteel les aan groep 3. Daarnaast was ze actief als intern begeleider.

'Verschrikkelijk'
Burgemeester Jan Boelhouwer van de gemeente Gilze en Rijen reageert geschokt op het nieuws. "Dit is verschrikkelijk. Wat een vreselijk ongeval. Dat de eindigheid van het leven zich op zo'n manier voltrekt... Dit is een schok voor de Rijense gemeenschap. De vrouw is leerkracht aan een grote basisschool. Zij heeft waarschijnlijk het halve dorp in de klas gehad. Dit geeft mij een gevoel van machteloosheid. Maandag, als de scholen weer beginnen, gaan wij aandacht geven aan deze trieste gebeurtenis."

Aanhoudingen
​De politie zegt inmiddels een 23-jarige man uit Tilburg als hoofdverdachte te beschouwen. De man reed donderdagavond samen met zijn 20-jarige broer over de Bredaseweg toen hij het echtpaar ter hoogte van de begraafplaats schepte. Of hij roekeloos heeft gereden is nog niet duidelijk.

"We hebben in de nacht van donderdag eerst zijn broer aangehouden. Daarna meldde de bestuurder zich bij de politie. We zijn hem nog aan het verhoren", zegt politiewoordvoerder Erik Passchier.

Volledig scherm
De plek op de Bredaseweg waar de vrouw van het echtpaar uit Rijen om het leven kwam. © Ben Ackermans