Volledig scherm
Actievoerders op het Stadhuisplein in Eindhoven. © Bert Jansen

Demonstratie tegen juweliersvrouw Goldies in Eindhoven (video)

EINDHOVEN - De 52-jarige echtgenote van de Deurnese juwelier die vrijdagavond 2 overvallers neerschoot, is geen held. Het openbaar ministerie moet de vrouw dan ook voor de rechter brengen.

Pakweg 30 Nederlanders van Marokkaanse origine hielden daartoe zaterdagavond op het Eindhovense Stadhuisplein een spontane betoging. Ze hadden enkele spandoeken met teksten als 'Marina is geen held' en riepen verschillende malen 'moordenaar'.

Volgens een woordvoerder van de demonstranten moet het niet mogelijk zijn dat de Deurnese 'weg komt met de koelbloedige dood van 2 jongens'. De demonstranten scandeerden ook 'Wat moet er gebeuren? Straffen, straffen straffen ... '

Omdat er geen demonstratievergunning was, maakte de politie na een half uur een einde aan de betoging.

Persconferentie
Tijdens een persconferentie had hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen enkele uren eerder bekendgemaakt dat de vrouw vermoedelijk niet vervolgd zal worden. "De handelswijze lijkt op een gerechtvaardigde en juiste zelfverdediging", zei Nieuwenhuizen.

Overval
Bij een overval op juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne kwamen vrijdagavond omstreeks 17.40 uur 2 overvallers om het leven. Zaterdag was een van de twee overvallers geïdentificeerd. Het was een 20-jarige Eindhovenaar van Marokkaanse afkomst. Hij was eerder met politie en justite in aanraking gekomen voor geweldsdelicten.

Volledig scherm
Protest op het Stadhuisplein in Eindhoven © Bert Jansen
Volledig scherm
Protest op het Stadhuisplein in Eindhoven. © Bert Jansen