Volledig scherm
ANP

Defensie bang voor 'te makkelijk' uit de lucht schieten Chinooks

DEN HAAG/RIJEN - De minister van Defensie weigert geluidgegevens van individuele vluchten van Chinooks openbaar te maken, omdat ze bang is dat het uit de lucht schieten van de helikopters dan wel heel erg makkelijk wordt.

Een inwoonster van Rijen deed eerder een WOB-verzoek bij het ministerie om de geluidgegevens openbaar te maken. Rijense Jeanine van Hapert wil de geluidgegevens van Defensie vergelijken met daadwerkelijke metingen van de samenwerkende gemeenten. Zij wil zo de vinger aan de pols houden als Defensie een nieuwe geluidzone rond luchthaven Gilze-Rijen gaat vaststellen.

'Staatsgeheimen'
Hoewel Defensie in tweede instantie alsnog een groot aantal geluidgegevens van de Chinooks aan Van Hapert overlegde, hield ze de gegevens van individuele vluchten onder de pet, zo bleek donderdag tijdens een hoger beroepzaak bij de Raad van State. Defensie wil die gegevens niet vrijgeven omdat het 'staatsgeheimen' zijn.

Moeite
Van Hapert snapt er niets van en ook de Raad van State had donderdag moeite de argumenten van Defensie te volgen. De Chinookdeskundige van Defensie deed tijdens de zitting een poging. Volgens hem kan elke onverlaat met een wiskundeknobbel kan uit de individuele geluidgegevens de hoogte van de heli berekenen. De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Een inwoonster van Rijen deed eerder een WOB-verzoek bij het ministerie om de geluidgegevens openbaar te maken. Rijense Jeanine van Hapert wil de geluidgegevens van Defensie vergelijken met daadwerkelijke metingen door de DGMR(samenwerkende gemeenten). Zij wil zo de vinger aan de pols houden als Defensie een nieuwe geluidzone rond luchthaven Gilze-Rijen gaat vaststellen. Hoewel Defensie in tweede instantie alsnog een groot aantal geluidgegevens van de Chinooks aan Van Hapert overlegde, hield ze de gegevens van individuele vluchten onder de pet, zo bleek donderdag tijdens een hoger beroepzaak bij de Raad van State. Defensie wil die gegevens niet vrijgeven omdat ze "Staatsgeheim" zijn. Van Hapert snapt er niets van en ook de Raad van State had donderdag moeite de argumenten van Defensie te volgen. De Chinookdeskundige van Defensie deed tijdens de zitting een poging. Volgens hem kan elke onverlaat met een wiskundeknobbel kan uit de individuele geluidgegevens van een vluchtroute in combinatie met het gemiddelde motorvermogen van een Chinook de hoogte van de heli berekenen.

Tegenstanders
En dan weet je precies welke route een Chinook volgt en welke oefeningen en manoeuvres maakt. En op die manier kunnen "tegenstanders" heel makkelijk uitvissen hoe ze een Chinook kunnen neerhalen, bevestigde de raadsman van Defensie. "Maar daar kun je toch ook achterkomen als je daar gaat staan en kijken hoe de Chinooks vliegen, dat is dan toch niet geheim," merkte rechter en staatsraad A. Hent op. "Dat klopt," zei Van Hapert,"er staan zoveel spotters daar, dat geen vlucht, oefening of manoeuvre geheim blijft." De raadslieden en deskundigen van minister Jeanine Hennis-Plasschaert hielden evenwel voet bij stuk. Het vrijgeven van individuele vluchtgegevens brengt de veiligheid van de staat in het geding. De Raad van State beslist over enkele weken of Defensie de gevraagd informatie alsnog vrij moet geven. Van Hapert wil de Defensiegegevens met de meetgegevens in haar woonplaats kunnen vergelijken en zo bekijken of het ministerie niet al teveel uit de pas loopt. Immers, het ministerie heeft grote invloed in het vaststellen van de nieuwe geluidzone rond het vliegveld. En een te krappe geluidzone kan tot grotere overlast bij omwonenden leiden. Uitspraak volgt binnen enkele weken.