Volledig scherm
Demi de Jong in het midden op het podium. © Ad Pertijs

De eerste beloftentitel is voor Demi de Jong

EMMEN – Demi de Jong kwam tijdens het NK voor vrouwen als vijfde over de streep, maar de 20-jarige Ossendrechtse had alle reden om haar armen juichend de lucht in de steken. Door het winnen van de spurt om die vijfde plek, pakte ze tevens de nationale titel bij de beloften, de jongerencategorie voor meiden jonger dan 23 jaar.

De Jong heeft daarmee tevens de primeur om zich de eerste beloftenkampioen van Nederland te mogen noemen. Tot vorig jaar was er immers slechts één titelstrijd voor vrouwen ouder dan achttien jaar. In Emmen reden de beide categorieën wel gezamenlijk hun kampioenswedstrijd. “Ik vind dat mooier dan apart”, stelt De Jong. Al moest ze toegeven dat er wel wat gepuzzel bij kwam kijken. “Van één meisje in de kopgroep – Rozanne Slik - wist ik bijvoorbeeld niet zeker of ze nog onder de beloften viel.” (Niet dus) Dat ze in de kopgroep van tien Riejanne Markus in de gaten moest houden, wist ze echter wel zeker. “Ik wist ook dat ik sneller was dan zij in spurt.”

Toen in de finale eerst (de latere overall-kampioene) Lucinda Brand en later Annemiek van Vleuten, Amy Pieters en Natalie van Gogh weg waren gesprongen uit de kopgroep, wist De Jong wat haar te doen stond: rustig blijven en sprinten. “Tot dat moment was ik zeker niet zo met die beloftentitel bezig”, verzekerde de Boels-renster. “We reden in de eerste plaats voor Chantal Blaak.”

Ze sprong daarom in de voorlaatste ronde mee met een groep van tien rensters, die al snel een beslissende voorsprong namen op de rest. “Toen duidelijk was dat ik niets meer kon doen voor Chantal en Ellen van Dijk, was het duidelijk dat ik voor die beloftentitel moest proberen te gaan.”

Het leverde haar de eerste rood-wit-blauwe trui in haar carriere op. Of ze hem vaak mag dragen, is ook De Jong nog niet duidelijk. Meestal rijdt ze grote gecombineerde internationale koersen. “Daarin zal het wel niet kunnen. Het is toch een beetje vreemd dat er dan twee nationale kampioene meerijden. Maar ik weet dat de Belgische beloftenkampioene haar trui wel gewoon draagt als ze in haar eigen land van die omlopen rijdt. Dat moet ik dan ook maar gaan doen.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement