Volledig scherm
© Thinkstock

Culturele centra en biebs Gilze en Rijen samen

RIJEN - Politiek Gilze en Rijen voelt er wel wat voor om de fysieke en denkbeeldige muren tussen de bibliotheken in beide dorpen en de culturele centra De Boodschap en De Schakel te slopen. Dat bleek woensdag tijdens de commissievergadering Samenleving.

De gemeente en Theek 5 startten een tijd terug met een zoektocht naar een nieuwe invulling van het bibliotheekwerk. Beiden zijn voorstander van een nauwe samenwerking tussen de bieb en de twee culturele centra. Zowel in Gilze als Rijen zitten ze al onder hetzelfde dak, maar tussen de aparte ruimtes moet een open verbinding ontstaan. Eerder dit jaar werd al besloten dat de culturele centra bedoeld zijn als ontmoetingsruimten, maar de bieb zou daar wat meer van kunnen profiteren.

In de plannen van het college, Theek 5 en de centra staat verder dat beide bibliotheken kleiner en efficiënter worden, dat de bieb altijd open is als De Schakel en De Boodschap open zijn en dat de bibliotheken worden vernieuwd en verbouwd.

De politiek wilde gisteren weten wat de vernieuwing betekent voor de dorpen Hulten en Molenschot, waar nu geen bieb is. Geopperd werd de bibliotheken van de basisscholen een meer publieke functie te geven. Wethouder Ariane Zwarts zei dat er geen fysieke bibliotheken in Molenschot en Hulten komen.

De plannen zitten nog in een vroeg stadium. Eerst wil Gilze en Rijen helder hebben wat de toekomstige taken van Theek 5 moeten zijn. Dan wordt duidelijk wat dat betekent voor de panden van de bibliotheken en de cultuurcentra en wat een verbouwing gaat kosten. De bieb nieuwe stijl moet in januari 2018 klaar zijn.