Volledig scherm
© Martijn Schraven

Container uit grond geblazen in Breda: 'Het gaat om zwaar vuurwerk'

BREDA - In de Bredase Hudsonstraat is op de nacht van zaterdag op zondag een afvalcontainer uit de grond geblazen. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. De politie heeft de zaak in onderzoek, de ruimte rond de containers is met hekken en linten afgesloten.

De politie heeft de zaak in onderzoek. En hoewel omwonenden ‘een verdacht chemisch luchtje’ geroken hadden voorafgaand aan de explosie, sluit de politie uit er sprake is van gedumpt drugsafval dat vlam heeft gevat. “Het gaat om zwaar vuurwerk”, aldus woordvoerster Jiske van Pelt.

Op 15 september 2015 trilden de woningen in De Heuvel en omgeving ook al op hun grondvesten. Bij een gasexplosie vloog de complete voorpui van een flat in diezelfde Hudsonstraat de lucht.

Zondagmorgen is de nieuwe knal het gesprek op straat. Aanvankelijk werd gesproken over een vuurwerkbom, maar één dingweten omwonenden zeker: het was geen vuurwerk. “Dan zie of hoor je wel iemand wegrennen, nou niemand heeft zo iets opgemerkt.”

Toch gaat de politie daar wel van uit, ondanks de ‘acetonlucht’, die vooraf geroken is. “Er wordt natuurlijk van alles in een container gegooid, dat kan gaan stinken. Wij gaan uit van vandalisme en dat heeft niet onze hoogste prioriteit. Maar er volgt natuurlijk wel een wijkonderzoek, misschien heeft iemand toch iets verdachts gezien.”

Oorlog
De jonge vrouw die pal tegen de containers aanwoont, doet open. Ze is net wakker, maar kan nog lachen. “Het was op het moment van de knal wel schrikken. Even dacht ik dat het oorlog was, maar vrij kort daarna ben ik eigenlijk gewoon weer gaan slapen. Zo op het eerste oog heb ik geen schade opgelopen in huis.”

Gasexplosie
Vorig jaar, toen bij een gaspexplosie de voorpui van een flat verder eruit vloog, zat de schrik er meer in. “Toen heb ik wel even gedacht: moet ik hier nog wel blijven wonen? Nu heb ik dat niet zo. En ach, de woningen hier worden binnen een paar jaar toch gesloopt.” Zij heeft ook niemand gezien rond middernacht, het tijdstip van de knal, zegt ze.

Glasgerinkel
Dat het om een daverende knal ging, blijkt wel uit verklaringen van omwonenden. In de naburige Oranjeboomstraat trilden de ramen. “Ze hoorden de knal tot in de Haagse Beemden!”, zegt een andere bewoonster van de Hudsonstraat. “Ik dacht even dat er weer een voorgevel uitknalde, dacht ook dat ik glasgerinkel hoorde.”

Volledig scherm
© Jacques Hendriks
Volledig scherm
Bij een explosie is een container uit de grond geblazen in Breda. © Dennis van Oers