Volledig scherm
De Balkonton staat klaar om gevuld te worden met wormen en plantjes.

Composteren op het balkon

Op een balkon is het lastig moestuinieren en composteren. Oplossing: de Balkonton. Wij testten hem uit op eigen dakterras.

Vooral groente kweken op een klein oppervlak is lastig en wie in een stad woont, heeft vaak geen compostbak of groene container. Het voelt onnatuurlijk om de aardappelschillen en droge boterhammen in een grijze vuilniszak aan de weg te zetten, als voer voor de verbrandingsoven. Bovendien: van tuinieren (op kleine, letterlijk en figuurlijk behapbare schaal) zijn we ook niet vies. Van de wormen die bij het setje moeten worden gehaald, echter wel.

Maar eerst aan de slag met de Balkonton zelf. Wij kregen het kant-en-klare model aangeleverd. Dat is voor 195 euro te koop via de site www.balkonton.nl en wellicht binnenkort ook bij tuincentra.

Echte groenfreaks bouwen zo'n tontuintje het liefst zelf van restmateriaal en afval, maar er is ook een tussenvorm beschikbaar. Bij Ireen Laarakker, initiatiefneemster van de Balkonton, koop je voor 95 euro een pakket met alle materialen om de balkonton zelf te maken: een ton, de poten, schroeven, de composteerbuis, het afwateringskraantje en een deksel.

Je moet alleen zelf beschikken over de juiste gereedschappen: verfbrander, boormachine, decoupeerzaag en steeksleutel. Wie daar hulp bij nodig denkt te hebben, kan een workshop volgen. Er zijn ook speciale workshops om samen met je kind(eren) een ton te maken.