Volledig scherm
© ANP

Club voor jongeren met doodswens

UTRECHT - Je bent jong en letterlijk doodziek. Of gaat gebukt onder zware psychiatrische problemen en ziet het leven niet meer zitten. Waar kun je dan terecht?

Zelfs bij de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE) voelen jongeren die zelf de regie willen voeren over het einde van hun leven, zich lang niet altijd serieus genomen. De hoogste tijd voor een jongerenclub binnen de NVVE, vinden negen jonge leden.

"Ouders, vrienden en docenten, maar ook artsen, psychiaters en hulpverleners deinzen vaak terug als jonge mensen aangeven dat ze dood willen", vertelt Gerard Ekelmans (22), een van de initiatiefnemers. En ook op bijeenkomsten van de NVVE stuiten jongeren op onbegrip. "Bij vrijwillige euthanasie gaat het altijd over ouderen, mensen van 70 of 80 met een 'voltooid leven'. Wij voelen ons daar niet bij thuis. Jongeren hebben geen 'voltooid leven', maar kunnen ongeneeslijk ziek zijn of hun leven niet meer zinvol vinden."

Taboe
De NVVE-jongeren willen het taboe rond de levenseindewensen van jonge mensen doorbreken. "Ouderen horen dood te gaan. Mensen leggen zich daar sneller bij neer. Maar jongeren lopen overal tegen onbegrip en weerstand aan. Wij hopen het onderwerp in ieder geval bespreekbaar te maken." Het begrip 'jongere' wordt door de initiatiefnemers vrij ruim genomen. Iedereen onder de 40 kan zich aansluiten.

Zaterdag houdt de jongerentak van de NVVE zijn eerste bijeenkomst in het Beatrixgebouw in Utrecht.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement